Парламент вимагає від Президента України відмінити Указ про розпуск Верховної Ради. Про це говориться в тексті заяви ВР. За затвердження цієї заяви проголосували 257 народних депутатів. Про це передає кореспондент ForUm’у.

Народний депутат України, лідер фракції СПУ Іван Бокий озвучив текст відповідного документа.

За словами Бокого, в цій заяві говориться, що підписаний Президентом Указ носить антиконституційний характер, оскільки Глава держави не звірив свій крок з Конституцією, і зокрема, з 90 статтею Основного закону і «вчинив посадовий злочин, назва якому – спроба державного перевороту».

Бокий відзначив, що ні парламент, ні уряд цей Указ не визнали і Верховна Рада разом з Кабінетом Міністрів працюють у нормальному режимі, оскільки 60 стаття Конституції зобов'язала всіх громадян і державні органи влади не виконувати злочинні укази і розпорядження Президента.

На думку парламентарія, Указ Президента про розпуск Ради «відноситься саме до таких злочинних актів».

«Дивною і обурливою є реакція Віктора Ющенка на акти Верховної Ради, які прийняті в належні терміни, до публікації Указу і не можуть бути ніким відмінені, а також, згідно з Конституцією, обов'язкові до виконання всіма органами державної влади. Також обурливими є укази Президента, якими він намагається відмінити постанови Кабінету Міністрів, прийняті на виконання постанов Верховної Ради. Це вже носить явно антиконституційний характер», - процитував Бокий текст заяви.

За словами нардепа, парламент указує на те, що «Президент втягує в політичну боротьбу і виборчу кампанію Службу безпеки України, про що свідчить заява виконувача обов'язків глави СБУ, який повинен був би пам'ятати, що це забороняється його відомству законом».

Крім того, парламент попереджає всіх керівників органів влади, глав обласних і районних Державних адміністрацій, всіх державних службовців про те, що в парламентсько-президентській республіці всі постанови Верховної Ради обов'язкові до виконання, а їх невиконання спричиняє за собою адміністративно і кримінальну відповідальність. «Ніякими президентськими указами і розпорядженнями не можна відмінити Конституцію, закони України і постанови парламенту, а дискредитація парламентаризму і самого найвищого законодавчого органу є кримінальним злочином. Після того, як Президент переступив Конституцію і поставив себе поза законом, всі його останні укази і розпорядження не тільки не викликають довіри а й є неправомочними. Верховна Рада вимагає від Президента відмінити свій Указ (про розпуск парламенту – ред.)», - заявив Бокий.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

590