Ісламська республіка Іран відмовляється передавати МАГАТЕ інформацію про свою ядерну програму. Про це, як повідомляє Associated Press, говориться в конфіденційному листі, розміщеному на внутрішньому сайті агентства з атомної енергії. Документ підписаний представником Ірану при МАГАТЕ Алі Ашгаром Солтані.

Іран звинувачує МАГАТЕ в просочуванні закритої інформації, що становить під загрозу національну безпеку країни. Зокрема, йдеться в листі, Іран побоюється нападу зі сторони Сполучених Штатів і Ізраїлю.

У конфіденційній відповіді на цей лист, МАГАТЕ наполягає на перегляді позиції Ірану і вказує на те, що цей крок вступає у суперечність з рішеннями агентства, пов'язаним з ядерною програмою Ісламської республіки, передає «Lenta.ru».

На думку МАГАТЕ, відмову Ірану надавати міжнародному співтовариству інформацію про роботу з збагачення урану можна тлумачити як побічну, що суперечить Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

На думку колишнього інспектора ООН Давида Олбрайта, Іран, ймовірно, має намір побудувати «запасний завод» з збагачення уранової руди, розташування якого залишалося б невідомим для США і Ізраїлю.

Тиждень тому, 24 березня, Рада безпеки ООН прийняла резолюцію 1747, яка вимагає від іранського уряду за 60 днів привести свою ядерну програму у відповідність до вимог МАГАТЕ і почати нові переговори. Ці вимоги Радбезу офіційний Тегеран також відмовився виконувати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

607