Народний депутат, член ПР Тарас Чорновіл вважає, що має змінитися не одне керівництво МВС України для того, щоб почалося серйозне розслідування у справі про вбивство його батька В’ячеслава Чорновола. Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ForUm’у.

«Мені здається, що ще не одне керівництво має змінитися, щоб вона «пішла». Справу вже двічі закривали. Вперше, коли Кравченко (екс-глава МВС – ред.) відразу після вбивства вийшов і сказав, що це була звичайна аварія, і інші версії навіть не розглядатимуться. Нишком закрили, про що ми офіційно взнали через декілька місяців. Вдруге її відкрили в 2001 році, коли піднялася опозиція, і закрили, коли її Юля Тимошенко успішно розвалила», - сказав Чорновіл.

Нардеп вважає, що заступник міністра внутрішніх справ Петро Коляда причетний до вбивства В’ячеслава Максимовича, але поки не може надати прямих доказів цього.

Чорновіл нагадав, що зараз справа відкрита, але «висить у повітрі».

Він підкреслив, що докази про те, що це було вбивство, вже підтверджені слідством. «І ексгумація того ж Шолома (робітник КСП ім. Хмельницького, був у кабіні КамАЗу, в який врізалася машина В’ячеслава Чорновола, помер у 2000 році нібито від серцевого нападу – ред.), якого нібито потім отруїли, і відтворення самої події, і обставини, звідки взявся Куделя (водій КамАЗу – ред.). Стосовно того, що це було саме політичне вбивство. Перше, є версії. Друге, є розповіді людей, які не дадуть свідчення», - відзначив парламентарій.

Чорновіл заявив, що ці люди просто бояться свідчити. «Один вже дав Марчуку (колишній голова СБУ – ред.). Цієї людини вже немає в живих. Тому, звичайно, інші бояться. Тим паче, більшість з тих людей, які опосередковано причетні до вбивства батька, стеженню за ним - хто в бігах – Пукач (екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС - ред.), хто в комі – Фаре (на той час керівник апарату МВС – ред.), хтось дивним чином двічі себе застрелив і руки собі переламав, як Кравченко», - пояснив він.

За словами нардепа, В’ячеслав Чорновіл не вірив у те, що його можуть убити, і прямим текстом говорив: «Вони не посміють цього зробити». «Коли запитували, хто безпосередній замовник вбивства, я раніше говорив: «Кучма». Потім говорив «кучмізм». А зараз мені здається, що це певна серйозна група людей, у якої є свої імена. Вона не безлика. Хтось, звичайно, з конкретним ім'ям (я не знаю цієї людини) дала вказівку це зробити, хтось тиснув на Фаре, оскільки такі «брудні речі», як вбивства, в міліції робилися його «руками». Це безпосередній організатор знищення сотень людей, які були вбиті за його вказівкою. Просто про це мало хто знає, оскільки в основному це були вбивства бізнесменів», - розповів Чорновіл і додав: «У мене є підозри (немає поки прямих доказів), що групи, які «крутилися» навколо Кучми під час виборчої кампанії, і які на той час були зацікавлені в тому, щоб у найближчі п'ять років нічого не змінювалося, мають до вбивства батька пряме відношення. Коли я дуже жорстко говорив, що Ющенко несе певну моральну відповідальність, як свідок у справі мого батька, я мав на увазі два моменти. Перше, це те, що мені розповіли деякі полковники міліції, які після вбивства були на якійсь п'янці у Кравченка. Він їм говорив: «Ви вбиваєте, не можете цього зробити як слід, а я, як ідіот, маю виходити і перед камерами віддуватися за те, що ви там наробили». Ющенко при цьому був присутнім».

На його думку, Віктор Ющенко завжди про це мовчатиме. «Може, він не чув, може, п'яний був, або далеко стояв і не прислухався, я не знаю. Він завжди мовчатиме. Ющенко з Кравченком, до речі, були дуже близькими друзями», - сказав парламентарій.

Відповідаючи на уточнююче питання про те, що Ющенку було б вигідно розкрити справу про смерть свого друга, Чорновіл заявив: «Йому було б вигідно і справу про своє отруєння розкрити. Просто я думаю, що він знає, хто його отруїв. Тому і мовчить».

Повну версію інтерв'ю читайте ТУТ.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1526