Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки підтримує законопроект «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об'єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему».

Документ пропонує затвердити вказану загальнодержавну програму, а також внести зміни до Закону «Про загальні принципи подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС в екологічно безпечну систему».

В той же час, для скорочення термінів етапу припинення експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС в програмі відкоректовані терміни виконання окремих робіт так, щоб не виходячи за межі раніше узгодженої загальної суми коштів, які передбачалися виділити в Держбюджеті України на цю програму, скоротити терміни припинення експлуатації АЕС.

При обговоренні народні депутати звернули увагу на необхідність доповнення проекту обґрунтованими розрахунками і пропозиціями щодо витрат, які слід скоротити, або ж додаткових доходів, необхідних для фінансування на незмінному рівні запланованих поточних витрат бюджету, як це вимагають норми статті 27 Бюджетного кодексу України, передає «ЛІГА».

Нагадаємо, 13 лютого на Чорнобильській атомній електростанції почалися роботи, метою яких є економія бюджетних коштів, необхідних для фінансування виведення ЧАЕС з експлуатації. За інформацією прес-служби ЧАЕС, даний експеримент направлений на вивчення можливості повторного використовування наявного на електростанції обладнання для реалізації заходів щодо зняття блоків станції з експлуатації.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

458