Явище непродуктивного відтоку капіталу відноситься до одного з основних питань національної безпеки України. Про це повідомив Президент України Віктор Ющенко, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони України в п'ятницю.

Ющенко при цьому підкреслив, що масштаби, якими характеризується непродуктивний відтік капіталу за межі України протягом останніх 4-5 років, свідчить про те, що це явище сьогодні відноситься до одних з основних питань, що стосуються загроз національної безпеки України.

Президент відзначив, що зараз немає загальної статистики щодо цього явища і дані необхідно збирати по різних масивах. «Але, якщо говорити про дані тільки однієї позиції - платіжний баланс, то я хотів би, щоб ви звернули увагу на ці цифри: за період з 2004 року і 9 місяців минулого року офіційна оцінка відтоку капіталу складає 12,9 млрд. доларів», - сказав Ющенко, передає «ЛІГА».

За його словами, якщо проаналізувати приплив інвестицій за цей період, то ця цифра складає $13,2 млрд. «Іншими словами, ми маємо два одного порядку процеси.: ми пишаємося, що ми маємо вплив інвестицій, особливо за 1,5-2 останніх роки, але повинні чітко усвідомити, що аналогічна сума була виведена з ефективного раціонального економічного обороту України», - сказав Ющенко.

Він підкреслив, що сьогодні є необхідність провести ретельний аналіз ситуації, що склалася, і з'ясувати, чому в Україні немає привабливого інвестиційного клімату для формування внутрішніх інвестиційних потоків і чому капітали виводяться за межі економічного простору України, а також визначити, яка роль у цій системі національних контрольних правоохоронних органів.

Ющенко вважає, що відсутність відповідного інвестиційного клімату в державі народжує відповідні проблеми, пов'язані з відтоком капіталу. Він підкреслив, що ця тенденція є особливо небезпечною в період, коли Україна має глибоко негативне торгове сальдо. Він підкреслив, що 2006 року негативне торгове сальдо склало $6,7 млрд. Тільки за грудень 2006 року негативне торгове сальдо складає $1,3 млрд. «Ми можемо отримати дуже серйозний виклик для внутрішньої стабільності цін і грошей», - сказав Ющенко, підкресливши при цьому, що це питання, якщо говорити про фінансовий сектор, можна віднести до теми номер один.

«За цим «круглим столом» ми повинні запитати ті інститути, від яких залежить формування такого клімату, чому ми не сформували комфортне середовище для підприємництва, чому процвітає тіньова економіка, чому інвестиції на душу населення у нас залишаються одні з найнижчих у регіоні», - сказав Ющенко.

Він підкреслив, що слід також відзначити низький рівень економічних свобод в Україні. «Чому Україна плентається в хвості, в той час, як за рівнем тіньової економіки і безкарності корупції вона, по суті, є лідером», - додав Глава держави.

Президент нагадав, що в Україні діє структура Держфінмоніторингу, який відстежує найбільш сумнівні і наймасштабніші фінансові операції. Проте ніхто не може пригадати прикладу, щоб подібні схеми і операції через судове рішення були резонансними в політичному, економічному житті України.

Президент відзначив, що всі, хто зловживає в цій сфері, повинні нести покарання. «Всі, хто зловживатимуть порушенням національного закону фінансового порядку, нестимуть покарання», - сказав Ющенко.

Він розкритикував роботу Держфінмоніторингу, за результатами якого судова система не розглянула жодної «гідної» справи. Він закликав всіх членів РНБО докласти в цьому напрямі максимальні зусилля для усунення існуючої проблеми.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

683