Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції підтримує ратифікацію угоди між ЄС і Україною про участь нашої країни в операціях Євросоюзу щодо врегулювання криз. Відповідний законопроект «Про ратифікацію Угоди між Європейським Союзом і Україною про визначення загальної схеми участі України в операціях Європейського Союзу з врегулювання криз» N0058 від 20.01.2007 депутати пропонують підтримати в парламенті.

За словами автора законодавчої ініціативи Президента України Віктора Ющенка, дана угода відповідає основним напрямам державної політики України в зовнішньополітичній сфері з питань національної безпеки, певним Законом «Про основи національної безпеки України». За словами Президента, угода є рамковим документом, який створює правові основи можливої участі українського контингенту або персоналу в цивільних або військових операціях Євросоюзу, які здійснюються в рамках європейської політики безпеки і оборони, передає «ЛІГА».

Залучення України до участі в операціях ЄС відбуватиметься згідно з принципом добровільності на підставі додаткових угод, тобто після запрошення з боку Євросоюзу Україна ухвалює відповідне рішення і, у разі згоди, інформує Євросоюз щодо форм своєї участі в операції. Участь України в операціях ЄС передбачає відповідність до умов і принципів, вказаних у Законі «Про участь України в міжнародних миротворчих операціях», а також до зовнішньої політики нашої держави, яка, як відомо, є активним учасником миротворчих операцій в Європейському регіоні.

Як підкреслили члени комітету, метою врегулювання конфліктів повинне бути надання гуманітарної допомоги населенню, яке потерпіло внаслідок міждержавних або внутрішніх конфліктів, а також виконання поліцейських функцій з гарантування безпеки і дотримання прав людини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

437