Українські металургійні підприємства зможуть зберегти провідні позиції на світовому ринку лише завдяки зрозумілому і прозорому інвестуванню і агресивній стратегії переозброєння, вважає Президент України Віктор Ющенко.

"Така стратегія формує резерви НБУ, дає можливість надходити валюті на український ринок і дозволить зберегти за Україною восьме місце в світі з випуску сталі і третє - з випуску металопродукції", - сказав Президент на прес-конференції в Алчевську (Луганська обл.) після відвідування ВАТ "Алчевський металургійний завод" (АМК) в четвер, передає «Інтерфакс-Україна».

Ющенко позитивно оцінив хід виконання програми розвитку і реконструкції АМК на 2004-2010 рр. "Я хотів би, щоб кожний український бізнес на цьому прикладі здійснив модернізацію протягом декількох років", - сказав він.

За словами голови ради директорів корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецька обл.) Сергія Тарути, ІСД, як головний акціонер АМК, має намір до 2010 року інвестувати в його реконструкцію 10 млрд грн, направивши близько 20% коштів на природоохоронні заходи.

Генеральний директор комбінату Тарас Шевченко повідомив, що після завершення модернізаційних робіт річний випуск металопродукції збільшиться вдвічі: чавуну - до 6,8 млн тонн, сталі - 7,5 млн тонн, прокату - 6,5 млн тонн, а її якість зросте.

Програма реконструкції припускає також будівництво двох парогазових установок потужністю 300 МВт для виробництва власної електроенергії і багаторазове зниження шкідливих викидів, додав директор.

За його словами, крім того, програма передбачає підвищення рівня оплати працівників, яка в 2006 році вже зросла з 1200 грн до 1500 грн на місяць.

Т.Шевченко також нагадав про укладену АМК в кінці вересня угоду про соціальне партнерство з територіальною громадою Алчевська.

Як повідомив гендиректор, ІСД з 2004 року вклала в технічне переозброєння АМК понад 3,7 млрд грн, а в 2007-м планує направити ще 3,5 млрд грн. Зокрема, в поточному році комбінат має ввести в експлуатацію доменну піч (другу за величиною в Україні об'ємом 3 тис. куб. м), другу машину безперервного лиття заготівок з вакуматором, перший конвертер з інфраструктурою, два кисневі блоки і інші об'єкти. Надалі також буде побудована третя машина безперервного лиття заготівок, другий конвертер, комплекс ще однієї доменної печі об'ємом 3,6 тис. куб. м.

АМК випускає товстолистовий, сортовий прокат, а також безперервнолиті сляби з рядових, конструкційних, низьколегованих і легованих марок сталі. В 2006 році комбінат збільшив виробництво готового прокату на 13,2% - до 3,26 млн тонн, сталі - на 0,2%, до 3,71 млн тонн, чавуну - на 1,4%, до 2,96 млн тонн, агломерату - на 3,5%, до 5,066 млн тонн.

Офіційний курс Нацбанку - 5,05 грн./$1.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

424