В Житомирській області почав діяти третейський суд. Про це сьогодні на презентації третейського суду Житомирської області заявила голова цього суду Людмила Бондарчук.

За її словами, йдеться про презентацію постійно діючого третейського суду, що діє при всеукраїнській громадській організації «Лідер».

Бондарчук представила склад суддів з семи чоловік, розказала про задачі і напрями діяльності цієї організації. Також голова третейського суду зупинилася на механізмі виконання рішень згаданого суду.

Так, за її словами, 28 лютого 1984 року комітет міністрів Ради Європи прийняв Рекомендації, що стосуються принципів цивільного судочинства. Бондарчук повідомила, що в згаданих рекомендаціях відзначено, що демократичне суспільство повинне забезпечити доступ сторін до простих і більш ефективних форм судочинства. Також голова третейського суду заявила, що в березні 2004 року був прийнятий закон України «Про третейські суди», де законодавчо дозволено розглядати будь-які суперечки, які виникають у цивільних і господарських правовідносинах, недержавним незалежним органом – третейським судом.

Бондарчук пізніше на прес-конференції розтлумачила журналістам відмінності згаданого суду від звичайного. Так, зокрема, третейський суд не є юридичною особою, а його судді мають обов'язкову вищу юридичну освіту і практичний досвід роботи і не знаходяться з третейським судом у трудових відносинах. Матеріальні умови для здійснення третейським суддею судочинства створює засновник суду – всеукраїнська громадська організація «Лідер», передає «УНІАН».

Бондарчук також відзначила, що третейський суддя діє як фізична особа, призначена або вибрана сторонами для вирішення суперечки в третейському суді.

Оцінюючи значення події, Бондарчук заявила, що відтепер у мешканців області з'явиться більше можливостей захистити свої права. В той же час вона повідомила, що є питання, непідвідомчі третейському суду. Це, зокрема, справи, які підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, суперечки щодо всіх сімейних правовідносин, крім суперечок, що виникають у зв'язку з шлюбними контрактами, і тому подібне.

В Житомирі третейський суд діятиме за адресою: вулиця Перемоги, 75.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

393