На сьогоднішній день існують правові підстави позбавити Міністра юстиції Романа Зварича як мандата народного депутата, так і звільнити його з посади міністра.

Про це, коментуючи правові наслідки неподачі Зваричем заяви про складання повноважень депутата, сказав перший заступник міністра Кабінету Міністрів України, начальник Управління правового забезпечення Секретаріату Кабміну Олександр Лаврінович.

За словами першого заступника міністра Кабінету Міністрів, сьогодні можна говорити про наявність правових підстав для звернення в суд щодо позбавлення згаданого депутата депутатського мандата через його небажання подавати відповідну заяву.

«Оскільки у відведений законом час народний депутат не зробив юридично оформленого кроку, який свідчив би про його вибір між посадами члена уряду і члена парламенту, виникли обставини, що дають право народним депутатам України ініціювати розгляд питання про сумісницю, заборонену Конституцією», - пояснив Лаврінович.

Крім того, у Верховній Раді може бути ініційовано питання про звільнення Зварича з посади міністра через порушення ним конституційної норми про неможливість поєднання мандата народного депутата з іншою діяльністю, передає «УНІАН».

В той же час, відзначив Лаврінович, існує чинник політичної відповідальності. Він має наслідки не менше вагомі, ніж суто правові.

«Той факт, що всі, крім одного, народні депутати, які були призначені членами уряду 4 серпня 2006 року, того ж дня подали заяви про складання з себе депутатських повноважень, свідчить про те, що є розуміння того, що політична відповідальність для них - не порожній звук», – підкреслив він.

Як повідомляв ForUm, Міністр юстиції Зварич визнає, що поєднання посад народного депутата і міністра суперечить Конституції України.

В той же час, на думку Зварича, він порушує Конституцію так само, як і кожний народний депутат – член Кабінету Міністрів. (За інформацією Регламентного комітету ВР, міністр юстиції Роман Зварич єдиний член уряду, який не подав заяву про складання депутатських повноважень – ред.).

«Поки не буде вирішено питання про участь у парламентсько-урядовій коаліції моєї політичної сили, яка делегувала мене в уряд («Наша Україна» — редю), звичайно, я не можу вирішити своє особисте питання», - заявив Зварич, відповідаючи на питання, чому він до цих пір не подав заяву про складання депутатських повноважень.

Відповідно до Закону України «Про особливості звільнення з посад осіб, що суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності», дія акту про призначення особи, яка є народним депутатом України, на посаду, яка є несумісною з депутатським мандатом, втрачає силу через двадцять календарних днів з дня його видання, якщо повноваження народного депутата України не припинені у встановленому законом порядку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314