Відповідно до частини четвертої статті 115 Конституції України Кабінет Міністрів, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України. Про це ForUm’y повідомили у прес-службі КМУ.

Згідно з юридичним висновком Міністерства юстиції від 5 квітня 2006 року, такий порядок відповідає безумовній потребі забезпечити безперервність діяльності вищих державних органів, сформованих в рамках демократичної системи, функціонування яких як інститутів влади не повинно залежати від політичних процесів, пов’язаних зі зміною персонального складу парламенту, є гарантією стабільності інститутів демократичної влади, яка не допускає ні спричинення будь-якої перерви у діяльності відповідного державного органу, ні зміни його статусу (повноважень) у зв’язку зі зміною його персонального складу.

З цього випливає, що члени Кабінету Міністрів (прем’єр-міністр України, віце-прем’єр-міністри та міністри) кожен окремо, як і Кабінет Міністрів в цілому, продовжують виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів, без зміни свого юридичного статусу та своїх повноважень.

Отже, посадові особи, що входять до складу Кабінету Міністрів на момент складення повноважень перед новообраною Верховною Радою, юридично продовжують перебувати у статусі прем’єр-міністра України, віце-прем’єр-міністрів чи міністрів. Слід зазначити, що жодне з положень Конституції України чи законів України не передбачає існування в системі органів державної влади посад виконувача обов’язків прем’єр-міністра чи виконувача обов’язків міністра. У будь-якому разі до законодавчого врегулювання цього питання (чи тлумачення його Конституційним Судом України) не існує юридичних підстав розглядати його в інший спосіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

339