Більше половини росіян негативно ставляться до Північноатлантичного альянсу, свідчать дослідження Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦДГМ), проведені за підтримки Інформаційного бюро НАТО в Москві.

При дослідженні були опитано 1600 осіб в 40 регіонах Росії.

Результати дослідження показали, що тільки 8% добре інформовані про діяльність НАТО, 44% не "хочуть нічого знати про альянс".

Негативні асоціації НАТО викликає у 53% опитаних, які вважають, що Північноатлантичного альянсу "слід побоюватися". 70% респондентів переконані, що альянс "залежить від Сполучених Штатів і є не колективною структурою, а провідником політики Вашингтона". 10% опитаних спокійно ставляться до перспектив співпраці Росії і НАТО, 40% виступають проти такого діалогу, вважаючи, що альянс ослаблює позиції Росії на міжнародній арені.

Три чверті респондентів різко негативно відгукнулися про діяльність НАТО, згадуючи про низьку ефективність операцій в Косовому, Афганістані і Іраку, повідомляє РІА «Новини».

Переважна більшість опитаних негативно відповіла на питання про можливість входження Росії в НАТО і тільки 10% висловилися безумовно "за".

Дані дослідження були представлені на засіданні круглого столу, що проходить в Московському державному лінгвістичному університеті (МЛУ) в рамках натівського марафону містами Росії.

В Росії і державах-членах НАТО з 11 по 26 травня проходить "Ралі Росія", географічний маршрут якого пролягає від Ванкувера до Калінінграда. В Росії учасники акції побувають в дев'яти містах, повідомили раніше в прес-службі НАТО.

Представники російської сторони і держав НАТО мають намір роз'яснити громадськості своїх країн цілі співпраці між Росією і Північноатлантичним альянсом у протидії загрозам і викликам ХХI століття.

"Основні "мінуси", - вважає перший заступник голови Комітету Держдуми у міжнародних справах Юлій Квіцинський, що виступив на форумі, - НАТО набрало після розпаду СРСР, за останні 15 років, коли ступінь неприязні до альянсу в Росії наростала". Причина цьому, на його думку, "політика теперішньої адміністрації США, спроба насильного експорту демократії і небажання дотримувати міжнародних правових норми і принципів".

"Північноатлантичний альянс, що створювався як оборонний союз, після розпаду СРСР перетворився на наступальний, порушивши принципи, закладені в його ж установчих документах", - нагадав Квіцинський.

Водночас, додав він, НАТО - "це даність, і нам потрібно співробітничати з ним з важливих для нас питань, протидіючи спробам нав'язати рішення, які нам не вигідні".

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

335