Київський міський голова Леонід Черновецкий дотепер не визначився, чи залишатися йому мером столиці. Так вважає більшість українських політологів, опитаних ForUm’oм.

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко з цього приводу зазначив: «Черновецький просто бере паузу. Це потрібно йому, щоб він краще міг розібратися в тому, наскільки зручно йому буде в кріслі мера. Оскільки відомо, що в Київраді до нього існує достатньо серйозна опозиція і в будь-який час під Черновецьким може захитатися крісло, оскільки він є гарним менеджером-організатором, але ніяким господарником і не розбирається в тих проблемах, які зараз існують». «Він хоче просто перечекати, а далі, уже роблячи висновки, орієнтуватися, куди йти», - вважає експерт.

За словами віце-президента Центру дослідження корпоративних відносин Ростислава Іщенка, допоки Черновецький, той, що йшов на вибори за списком «Нашої України», не реєструватиметься, НУ «має на один мандат менше, ніж повинна мати згідно із законом».

Іщенко також додав, що «після публічної заяви Черновецького про те, що він нікого ні про що не просив, Давидович просто зобов'язаний відмовити йому в реєстрації народним депутатом: раз не просив, то не просив». «Хочеш бути мером – будь їм.

І це буде правильно подвійно, тому що людину, що балотується на дві різні посади, обирати не можна апріорі. Це просто значить, що вона хоче отримати крісло (однаково яке) і наперед обманює виборців, оскільки не зможе працювати і мером, і в Раді, або, як деякі інші, в місцевих радах відразу двох-трьох областей», - сказав він.

Народний депутат від фракції БЮТ Андрій Шкіль вважає, що мер Києва просто намагається затягнути питання про реєстрацію його народним депутатом.

Складніше за все мені коментувати те, чому інші люди роблять з чогось секрет. Ніхто не чекав, що Черновецький переможе на цих виборах, ніхто не чекав, що, перемігши на них, він буде так поводитися. Отже це його потрібно запитати - чому він таким чином поводиться по відношенню до виборців.

«Черновецький хоче бути одночасно і депутатом, і мером. Він хотів би ще одночасно бути Президентом, міністром внутрішніх справ і ще багато ким. Всім цим одночасно він не може бути, а депутатом і мером теоретично може», - сказав Шкіль.

А ось політологу Олександру Дергачову, за його ж словами, Черновецького зрозуміти важко. «Він просто хоче більше часу, щоб оцінити складність проблем, які йому потрібно буде вирішувати», - вважає Дергачов. «Він (Черновецький – ред.) є несподіваним переможцем і, очевидно, дійсно був не готовий братися за справи в Києві. Крім того виникли складнощі з Київрадою. Тому відкладення вирішення цього питання для нього логічне, тим більше коли з'явилася така можливість. Він просто бере паузу. Це зрозуміле для нього рішення. Але, дійсно, воно є свідчення того, що він в роздумах», - зауважив експерт.

«Я не думаю, що Черновецького лякають результати судових рішень, тому що впевнений - оскарження не мають суддівських перспектив. Для Черновецького це привід подумати», - також зазначив Дергачов.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасев коментуючи ForUm’y поведінки київського мера, заявив: «Черновецкий не бажає відкрити інформацію, тому що подібного роду інформація є індикатором неміцності його позицій в київській мерії на посту київського градоначальника і розуміння цієї неміцності самим Черновецким. Це інформація індикатор того, що сам Черновецкий стурбований не тільки створенням нової системи правління в місті Києві, але і стурбований власною мэрской долею, а щодо безхмарності свого місцезнаходження у нього є певні сумніви».

Як раніше повідомляв ForUm, Центральна виборча комісія продовжила термін реєстрації Леоніда Черновецкого народним депутатом до 1 вересня.

Таке рішення ЦИК прийняв в середу, виходячи з того, що ще незакінчено розгляд судових справ по оскарженню результатів виборів київського міського голови.

Глава ЦИК Ярослав Давидовіч повідомив, що "якщо судові процеси завершуватися не в його користь, то він має право стати народним депутатом".

Разом з тим, за його словами, якщо київський мер до 1 числа не визначиться з тим, чи буде він народним депутатом, то він втратить це право, і ЦИК зареєструє наступного депутата, вибраного за списком блоку "Наша Україна".

Нагадуємо, що Черновецкий вибраний київським міським головою і отримав посвідчення 14 квітня. 20 квітня президент України Віктор Ющенко призначив Черновецкого головою Київської міської державної адміністрації.

Він також вибраний народним депутатом за списком "Нашої України".

Термін реєстрації Центрвиборчкомом депутатів новообраної Верховної Ради закінчується 18 травня. На даний момент цю процедуру не пройшло 11 чоловік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

345