Міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко представив «Стратегію демократичного розвитку на 2006-2015 роки».

На прес-конференції з нагоди презентації Павленко відзначив, що демографічна ситуація в Україні викликає занепокоєння у владних структур і громадськості.

Він зазначив, що демографічна криза полягає в низькій народжуваності, в надмірній, за сучасними стандартами, смертності, в масштабному відтоку населення за кордон.

За словами Павленка, у зв'язку з тим, що окреслені проблеми, а також те, що попередня Стратегія демографічного розвитку в нових умовах втратила свою актуальність, Мінсім’ї разом з Інститутом демографії і соціальних досліджень НАН України протягом року розробили відповідну стратегію.

«Мета стратегії демографічного розвитку - поліпшити якісні характеристики населення і гармонізувати відтворювання населення України», - сказав Павленко.

За словами міністра, стратегія має 6 розділів. Перший розділ включає стратегію політики народжуваності і розвитку сім'ї, метою якої є сприяння всебічному розвитку сім'ї, створення соціально-економічних передумов для її повноцінного функціонування, задоволення потреби сім'ї в дітях.

Другий пункт документа включає стратегію поліпшення стану здоров'я населення, продовження періоду здорового життя, зниження передчасної смертності і підвищення середньої тривалості життя шляхом формування цілісної суспільної системи захисту життя і здоров'я населення. За словами міністра, в цьому пункті передбачені заходи із скорочення вживання населенням алкоголю, заборони куріння в громадських місцях, профілактики соціально небезпечних хвороб, повідомляє «УНІАН».

Міністр відзначив, що 38% українських чоловіків вмирають в працездатному віці. За його словами, українці живуть на 11 років менше, ніж в середньому в країнах Європи.

Павленко повідомив, що третім пунктом документа є стратегія регулювання міграційних процесів, метою якої є уповільнення темпів депопуляції, утримання чисельності і структури населення на рівні, що забезпечує підтримання господарської освоєності території.

Документ також включає стратегію подолання негативних наслідків старіння населення, метою якої є адаптація українського суспільства до процесу демографічного старіння і забезпечення гармонійної інтеграції представників різних поколінь.

Павленко також повідомив, що документ має регіональні пріоритети демографічного розвитку, відповідно до яких визначаються пріоритети і цільові показники у сфері демографічного розвитку для кожного з регіонів, джерела і обсяги бюджетного фінансування, необхідного для їх реалізації.

Міністр відзначив, що в стратегії відображено механізм її реалізації, законодавче і нормативно-правове забезпечення.

За словами міністра, стратегія пройшла узгодження у всіх міністерствах і повинна бути затверджена на одному з найближчих засідань уряду. «Реалізація завдань, викладених в Стратегії, дозволить Україні не тільки вийти з демографічної кризи, але і значно зміцнити інститут сім'ї, гармонізувати її духовний і економічний розвиток», - наголосив Павленко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

377