Антиалкогольна кампанія і перемога Руслани

На Кайманових островах День Співдружності. Кайманові острови – група з трьох островів, розташованих в Карибському морі (Великий Кайман, Малий Кайман і Кайман Брак). Крім того два роки тому цього дня в Стамбулі проходив фінал «Євробачення» – українська співачка Руслана посіла перше місце.

Українська співачка Руслана з великим відривом від найближчих конкурентів вийшла на перше місце. Другими стали дебютанти конкурсу Сербія і Чорногорія. Третьою - Греція. Туреччина - четвертою. Росіяни були лише одинадцятими. Всього в конкурсі брали участь представники 24 країн. Місця серед учасників розподілялися шляхом інтерактивного голосування телеглядачів країн-учасниць, причому кожна країна не могла давати оцінку своєму виконавцеві. Згідно з правилами конкурсу, місцем проведення ювілейного, 50-го конкурсу «Євробачення -2005» став Київ. Конкурс «Євробачення » проводиться уже 50 років. За оцінками спеціалістів , в прямому ефірі за конкурсом, в якому виграла Руслана, спостерігали понад 10 мільйонів людей. В голосуванні брали участь 36 країн Європейського союзу мовців, у тому числі і 12 держав, чиї представники не потрапили у фінал конкурсу за підсумками попередніх раундів. Позаминулого року конкурс виграла Сертаб Еренер з Туреччини . Британія тоді виявилася на останньому місці, взагалі не заробивши очок. А минулого року перемогла представниця Греції.

Православні: Микола, Петро, Тимофій.
Католицькі: Андрій, В’ячеслав, Симеон.

Цього дня:

922 Дата офіційного прийняття Булгарським ханством ісламу як державної релігії.

1605 Після смерті папи Клімента VIII і його наступника папи Льва XI новим папою під ім'ям Павло V був вибраний Камілло Боргезе

1703 На болотистому березі річки Неви на Заячому острові Петром I була закладена фортеця Санкт-Пітер-Бурх, яка пізніше стала називатися Петропавлівською. Ця дата вважається днем народження Санкт-Петербурга.

1744 Указом Катерини Великої в Росії була скасована смертна кара.

1863 Початок будівництва Одеської залізниці.

1896 В Петербурзі в саду "Акваріум" (Кам’яноостровський проспект, 10) в антракті між 2-м і 3-м відділеннями оперети "Альфред-паша в Парижі" пройшов перший кіноперегляд в Росії.

1908 Закон про обов'язкове початкове навчання з поетапним введенням в дію протягом 10 років (у 1900 році в Росії в початковій школі навчалися 4 млн. осіб, в 1914 році - 7 млн. 200 тис., з них 2 млн. 300 тис. дівчаток).

1924 Вийшов перший номер журналу "Мурзилка" для дітей від 6 до 9 років.

1929 Вперше пройшла церемонія вручення нагород Американської академії кіномистецтв. Призи стали називатися "Оскаром" тільки з 1931.

1930 В СРСР було проведено перетарифікацію у всіх галузях промисловості: норми виробітку підвищено, розцінки знижено. В результаті зарплата скоротилася в півтора-два рази.

1931 Папа Римський Пій XI заявив про несумісність соціалізму з католицизмом.

1964 Завершено будівництво першої черги висотної Асуанської дамби на р. Ніл, збудованої за допомогою СРСР.

1966 На засіданні Політбюро ЦК Компартії Китаю ухвалено рішення про розгортання "культурної революції".

1972 Російському поету Йосипу Бродському наказано покинути СРСР.

1985 В СРСР була розгорнута антиалкогольна кампанія. Гасло "Тверезість – норма життя" стане її девізом. Результатом кампанії стали дикі черги за горілкою, спекуляція і самогоноваріння.

16 травня народилися:

1718 Марія Агнезі, італійський математик, філософ, перша жінка, яка стала професором математики.

1847 Іван Володимирович Цвєтаєв (1847-12.09.1913), мистецтвознавець, історик, засновник і перший директор московського Музею вишуканих мистецтв (нині Державний музей образотворчих мистецтв ім. О. С. Пушкіна), батько Марини Цвєтаєвої.

1953 Пірс Броснан, ірландський кіноактор, останній за рахунком Джеймс Бонд ("Миру не достатньо", "У дзеркала два обличчя", "Справа Томаса Кроуна").

1957 Юрій Шевчук (народився в селищі Ягідний Магаданської області), автор пісень, лідер групи "ДДТ".

1961 Олександр Михайлов, актор театру і кіно.

1965 Кріс Новоселич, американський музикант, соліст групи Nirvana.

1966 Джанет Джексон, американська поп-співачка, сестра Майкла Джексона.

1973 Торі Спелінг, американська актриса.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

620