У Києві планується встановити пам'ятник американському історику і політологу, який вивчав українську історію і досліджував Голодомор 1932-33 рр. в Україні, Джеймсу Мейсу.

Як сказано в повідомленні Київської міської держадміністрації, столична влада внесла на розгляд уряду проект розпорядження „Про спорудження пам'ятника Мейсу в Києві” на виконання доручення Кабінету Міністрів України.

Проект будівництва пам'ятника узгоджений з Міністерством закордонних справ, Міністерством фінансів, Міністерством культури і туризму, Міністерством будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства, Міністерством економіки і Міністерством юстиції.

Відповідно до розпорядження, передбачається проведення конкурсу на кращий проект пам'ятника, а також визначення місця його розташування.

Витрати на проведення конкурсу і проектування пам'ятника фінансуватимуться Міністерством культури і туризму України.

За інформацією прес-служби, Мейс очолював комісію Конгресу США, яка вивчала причини організованого на початку 30-х років Голодомору. На початку 90-х він переїхав жити і працювати в Україну з Сполучених Штатів Америки.

Як повідомлялося, 26 листопада 2005 року Президент України Віктор Ющенко своїм Указом нагородив орденом князя Ярослава Мудрого II ступеня Джеймса Мейса (посмертно).

5 грудня 2005 року Ющенко підписав розпорядження про увічнення пам'яті відомого громадського діяча, видатного дослідника Голодомору 1932–1933 років в Україні Мейса, враховуючи його видатний внесок у дослідження цих трагічних подій, донесення правди про Голодомор світовій спільноті.

Президент доручив Кабінету Міністрів України разом з Київською міською державною адміністрацією забезпечити рішення в установленому порядку питань про: проектування і спорудження пам'ятника Джеймсу Мейсу до 18 лютого 2007 року – 55-ї річниці з дня його народження, з урахуванням думки родичів; присвоєнні окремим навчальним закладам, науково-дослідним установам імені Джеймса Мейса, а також відповідного найменування або перейменування на його честь однієї з вулиць у місті Києві; встановлення меморіальної дошки на будинку в місті Києві, в якому проживав Джеймс Мейс.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

362