16 травня - останній день 20-денного терміну, коли народними депутатами можуть бути подані документи до ЦВК. Про це заступник голови Центральної виборчої комісії Марина Ставнійчук повідомила в інтерв'ю кореспонденту ForUm‘у.

«Я сподіваюся, що в останній день народні депутати не подаватимуть документи, а зроблять це завчасно, з тим, щоб ЦВК мала достатньо часу і могла дати правову оцінку всім поданим документам», - сказала Ставнійчук.

За її словами, на сьогодні в ЦВК є близько 100 документів, поданих новообраними народними депутатами України для реєстрації. «Серед тих документів, які зараз є в ЦВК немає таких, які складали б певні труднощі або проблеми для ЦВК», - відзначила Ставнійчук і повідомила, що сьогодні будуть зареєстровані перші до 100 новообраних народних депутатів України.

Заступник .глави ЦВК припускає, що можуть виникнути питання по депутатах, які працюють у виконавчій владі, займають якісь пости і не можуть подати наразі до ЦВК документи про звільнення. «Ті, хто не зможе подати документи про звільнення в 20-денний термін, встановлений Законом, зможуть подати заяву про продовження їм терміну. ЦВК може визнати причини поважними і продовжити для тих чи інших народних депутатів України термін для подання документів в комісію для реєстрації. Така норма теж передбачена», - підкреслила Ставнійчук.

Разом з тим, вона відзначила, що Закон чітко визначає 20-денний термін. «Це дуже жорсткий термін, який повинні дотримуватися як самі народні депутати, так і комісія для прийняття рішення», - сказала заступник глави ЦВК.

Ставнійчук також сказала, що активно здають документи народні депутати від БЮТ, Партії регіонів і Соцпартії.

Сьогодні о 16.00 відбудеться засідання ЦВК. Планується, що буде розглянуто питання про реєстрацію народних депутатів України.

Раніше ForUm повідомляв, з метою забезпечення реєстрації осіб, обраних народними депутатами України 26 березня 2006 року, відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів України”, комісія затвердила Порядок прийняття і попереднього розгляду документів, необхідних для реєстрації народних депутатів України, обраних 26 березня 2006 року у багатомандатному загальнодержавному виборчому округу.

У зв'язку з цим для попереднього розгляду документів працюватиме робоча група на чолі з секретарем ЦВК Дубовиком.

Відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів України” Комісія своєю постановою встановила зразок тимчасового посвідчення народного депутата України, обраного у багатомандатному загальнодержавному виборчому округу від політичної партії, виборчого блоку політичних партій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

392