У списку найбільш екстремальних світових туристичних об'єктів Чорнобиль займає одну із лідируючих позицій. Не останню роль у цьому зіграли популярна комп'ютерна гра і серія книг S.T.A.L.K.E.R. Втім, реальна 30-кілометрова зона хоч і відрізняється від вигаданої, але не перестає вабити шукачів гострих відчуттів та «артефактів» із різних країн. Українські агентства просять за путівку «майже до самого реактора» різні суми. Залежно від рівня комфорту і програми туру, поїздка може обійтися і в тисячу гривень, і в тисячу доларів. Тим не менше, знаходяться сталкери, які не шукають легких шляхів і їдуть у Зону відчуження нелегально: без дозволів, контролю і супроводу. Про те, як розвивається легальний і нелегальний туризм у Чорнобилі, ForUm запитав у голови Державного агентства України з управління Зоною відчуження Володимира Холоші.

- Володимире Івановичу, є такий підпільний рух сталкерів, які люблять нелегально пробиратися у Зону відчуження. Чи відстежує Агентство кількість цих людей і чи вживає заходів для запобігання їхніх походів у покинуті місця?

- Ми знаємо, що , за законом, самовільно проникати і жити у Зоні відчуження не можна, це карається. Тим більше, що можна поїхати у зону легально: є маршрути, є організації, які цим займаються. Не проблема, якщо приїдуть люди і заплатять гроші, на які у подальшому будуть облаштовувати чорнобильський майданчик.

Але також є люди, які вважають особливим екстримом саме нелегальне проникнення у зону. Наприклад, минулого тижня затримали двох сталкерів із Росії і двох і з Білорусі. Ситуація зрозуміла, їм загрожує відповідне покарання, ці люди будуть депортовані з країни.

Але, незважаючи на інформацію про це, незважаючи на всі попередження, знову і знову знаходяться люди, які вважають, що проникнути на територію Зони відчуження і уникнути контролю – це екстрим. Більше того, вони намагаються забрати з собою якісь сувеніри, наприклад, речі з покинутого міста Прип'ять. Щотижня у нас буває близько десятка подібних порушень. Люди прагнуть незаконно проникнути на територію Зони відчуження, винести звідти сувенір, міліція їх ловить, потім вони йдуть під суд, а на їхнє місце приходять нові.

- Що може загрожувати порушникам за законом?

- Якщо людину ловлять вперш е, то їй загрожує адміністративний штраф, якщо зловлять вдруге – кримінальна відповідальність. До речі, покарання передбачене і для тих, хто знищує знаки радіаційної небезпеки, і для тих, хто просто порушує межі З они відчуження.

- А що ще може загрожувати сталкерам-нелегалам?

- Насамперед, це ризик для здоров'я. Адже ці люди не знають, у яких місцях який рівень забруднення. Вони йдуть не по асфальту, а по лісі. Можуть забруднити одяг, забруднитися самі, отримати додаткові дози випромінювання. Також вони можуть принести заражений одяг додому, і це вже ризик для їхніх близьких. Це завжди порушення режиму радіаційної безпеки, ось у чому проблема.

- Щодо легального туризму в З ону відчуження... Інтернет зараз рясніє масою пропозицій. Потрібні на таку діяльність якісь дозволи, ліцензії?

- У нас туризму як такого немає, у нас є те, що називають «відвідуванням за встановленими сертифікованим и маршрутами». Тобто існують маршрути, які перевірили фахівці МОЗ з точки зору радіаційного навантаження. Ми, як правило, водимо людей чистими маршрутами, де чистий асфальт, де пройшло «прибирання», де можна перебувати, не побоюючись отримати небезпечні для здоров'я дози радіації. Так ось , в Агентство потрібно звернутися з проханням про таке відвідування, надати інформацію про те, яким транспортом люди будуть пересуватися, які послуги їм потрібні, наприклад, супровід, харчування. Після цього в Агентстві формують так звану програму, погоджують її з правоохоронними органами, які перевіряють, чи немає у туристів якихось злочинних намірів. Потім програма затверджується, і можна їхати.

- Чи є якісь особливості процедури для іноземців?

- Іноземців перевіряють, як я говорив, щоб упевнитися, що це не терористи.

- Тепер про оплату такої екскурсії. Р ізні фірми називають різні суми. Скільки може коштувати подібний похід за розцінками Агентства?

- У нас є стандартні розцінки на послуги з відвідування (на харчування, на супровід, транспорт і так далі). Ці витрати не передбачені у держбюджеті, тому оплачувати їх повинні самі туристи. Суми для всіх однакові. Що стосується того, як фірми домовляються зі своїми клієнтами і скільки з них беруть, це суто їхня справа.

- Чи є у планах розширення цього проекту?

- Ми є заручниками пропозиції. Чим більше бажаючих, тим більше ми змушені займатися затвердженням відповідних програм, хоча це – не основна наша робота. Організаторами, як правило, є туристичні фірми або агентства. Єдине, про що ми просимо, нас заздалегідь попереджати, щоб ми могли спланувати роботу. Адже при великому напливі туристів у нас може просто не вистачити людей або ресурсів для організації. Якщо ми не зможемо забезпечити супровід і безпеку, можуть ввести ліміт на відвідування. Тоді ми будемо змушені відмовляти людям.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

927