Марк Томпсон з університету південної Каліфорнії і Стівен Форест з університету Мічигану розробили новий різновид органічних світлодіодів, призначених для побутових систем освітлення.

Органічні світлодіоди (OLED) — перспективна технологія, що вже завоювала собі місце під Сонцем в галузі дисплеїв для кишенькової техніки.

Проте як економічні і досить потужні джерела світла, придатні для заміни звичайних ламп, вони ще не вийшли зі стін лабораторій. Причина в тому, що для створення білого світла в OLED вимагається сполучати в одному виробі шари трьох базових кольорів (червоний, зелений, синій), але, на жаль, синій компонент вигоряє дуже швидко.

Тепер вчені придумали, як обійти цю перешкоду. Спочатку експериментатори слідували стандартному рецепту OLED: розміщуючи чотири ультратонких органічні шари на скляній підкладці (або, в іншому варіанті, на прозорій пластмасі). Три з них служать провідниками для зарядів, що зустрічаються в центральному "емісійному шарі", передає «Мембрана».

Попередні OLED використовували фосфоресціюючі фарби, щоб видавати світло з великою ефективністю. Томпсон і Форест зрозуміли, що можуть замінити синій компонент флуоресцентною фарбою (залишивши два інші кольори — фосфоресцентними), не жертвуючи властивостями OLED (пояснимо: флуоресценція і фосфоресценція — два види люмінесценції, відмінні часом знаходження атомів в активному стані).

Дослідники повідомили, що застосована ними флуоресцентна фарба має продовжити життя синього компоненту, і вона також використовує на 20% менше енергії. "Ми сподіваємося, що це приведе до більш тривалого терміну служби всього пристрою, на додаток до більш високої ефективності", — сказав Томпсон. Форест додає, що, пристрій, кінець кінцем, може досягти ефективності втричі більшій, ніж у стандартних ламп розжарювання.

Хоча інші давно відомі і добре відпрацьовані джерела (а саме — лампи денного світла і газорозрядні лампи Ксенону) — ще більш економічні, ніж світлодіоди, OLED-панелі можуть бути надзвичайно тонкими, широкими і гнучкими, даючи можливість дизайнерам створювати цілі стелі, стіни або великі елементи інтер'єру, що світяться.

"Правда, спочатку потрібно вирішити ще одну проблему, що не має прямого відношення до OLED", — заявив Томпсон. Це — пластмаса, яка використовується як основа для економічних джерел світла великої площі. Всі пластмаси, що випускаються серійно, дозволяють деякій кількості вологи просочуватися всередину до OLED, а це псує діод.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

864