Королева Великобританії Єлизавета II, яка в п'ятницю відсвяткує своє 80-річчя, зібрала в Букінгемському палаці 99 осіб, які народилися з нею в один день.

Як повідомили в прес-службі Букінгемського палацу, в середу вдень в лондонській резиденції британської королеви відбувся незвичайний прийом. На нього були запрошені люди, які народилися в один день з Єлизаветою II - 21 квітня 1926 року. 99 літніх леді і джентльменів з'їхалися в палац з Великобританії і країн Співдружності. Сотою іменинницею була сама Єлизавета.

Гості були вибрані з безлічі заявок за жеребом, а кожному з них було дозволено привести із собою ще одного супутника. Королева і її чоловік - герцог Единбурзький Філіп зустрічали гостей в залах Букінгемського палацу.

Спочатку запрошеним були запропоновані напої в Картинній галереї палацу. Обід з трьох страв був сервірований в розкішній Бальній залі королівської резиденції, де було встановлено 20 столів, повідомляє РІА «Новини».

В меню обіду, яке було традиційне складено по-французьки (французькою написано навіть девіз на гербі Великобританії), були печеня з овочів із спеціями, яловиче філе із соусом бордо, морква, зелена квасоля і запечена картопля, а на десерт - лимонний торт.

У своїй вітальній промові королева сказала: "Навряд чи хтось з нас буде стверджувати, що минулі 80 років були для нас плаванням при штилі, але ми можемо подякувати долі за наше здоров'я і щастя, за підтримку, яку нам надають наші рідні і друзі, за чудові спогади і захват, які приносить нам кожний прожитий день".

Для багатьох гостей запрошення на обід до королеви стало одним з найурочистіших моментів в їхньому довгому житті. В найкращих костюмах і платтях вони дякували Єлизаветі за подароване нею свято.

Тим часом на засіданні Палати общин британського парламенту, яке проходило одночасно з прийомом в Букінгемському палаці, лідери трьох провідних політичних партій Великобританії висловили своє захоплення і пошану главі держави.

За словами британського прем'єра, лідера лейбористів Тоні Блера, королева є "однією з найбільш шанованих людей нашого часу". "Її почуття відповідальності і служіння суспільству справило якнайглибший вплив на нашу країну, Співдружність і цілий світ", - додав Блер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

672