735 картин загальною вартістю понад 5 млн дол. залишилися в державній власності України. Про це повідомляє Управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

«За активної участі прокуратури м. Києва господарським судом 25 листопада 2014 року відмовлено в задоволенні позову акціонерного товариства до Міністерства культури України та Національного художнього музею України про застосування наслідків нікчемності договору про порядок передачі у державну власність унікальної колекції образотворчого мистецтва, до якої входили картини всесвітньовідомих художників Пікассо, Далі, Кандінського та сучасних художників України Тістола, Сенченка, Бовкуна. Всього 735 картин приблизною вартістю понад 5 млн дол.», - йдеться в повідомленні.

У ГПУ зазначили, що зазначена колекція передана товариством у 1996 році в заставу Національному банку України, як забезпечення виконання кредитного договору. Взяті на себе зобов'язання товариство не виконало.

«Враховуючи високу культурну цінність картин, Верховна Рада України у 1998 році ухвалила постанову про заборону їх продажу та залучення до Музейного фонду України. А в 2004 році був ухвалений закон, яким колекцію картин визнано об'єктом національного культурного надбання і передбачено передачу її на постійне зберігання в Національний художній музей України», - нагадали в прокуратурі.

У 2005 році між Міністерством культури і туризму, Національним художнім музеєм та акціонерним товариством було укладено угоду, згідно з якою заборгованість останнього перед НБУ погашається за рахунок бюджетних коштів в обмін на передачу у державну власність спірної колекції.

«Незважаючи на це, товариство звернулося в суд із позовом про повернення картин як таких, що передані за нікчемним договором. Прокурор у суді принципово й послідовно відстоював інтереси держави, сприяв встановленню істини у справі», - зазначили в ГПУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33