Уряд за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства схвалив постанову № 664 від 26 листопада «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка дає можливість органам місцевого самоврядування самостійно затверджувати загальну чисельність апарату місцевої ради, її виконавчих органів та витрат на їх утримання. Документ набирає чинності з 1 січня 2015 року. Про це повідомив заступник голів Мінрегіону В'ячеслав Негода, повідомили ForUm'у в департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

За його словами, таке урядове рішення є черговим кроком на шляху децентралізації повноважень в країні.

«Таке рішення органів місцевого самоврядування очікували роками. І це зрозуміло - винятково місцеві ради повинні вирішувати питання загальної чисельності апарату ради, її виконавчих органів та витрат на їх утримання», - сказав Негода.

Він поінформував, що, працюючи над проектом постанови, Мінрегіон виходив також із положень Європейської хартії місцевого самоврядування, в якій зазначено, що «...органи місцевого самоврядування мають можливість визначати свої внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективного управління».

Крім того, рішенням Конституційного суду України від 22.05.08 по справі № 10-рп / 2008 була визнана неконституційною норма про затвердження Кабінетом Міністрів типових штатів органів місцевого самоврядування. Також Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» питання затвердження за пропозицією голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, витрат на їх утримання віднесені до виняткової компетенції відповідної ради.

Негода повідомив, що одночасно з прийняттям цієї постанови уряд доручив Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку разом із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування опрацювати у місячний строк питання щодо розрахунку рекомендованої чисельності працівників органів місцевого самоврядування для визначення обсягу асигнувань на їх утримання при формуванні відповідних бюджетів та за результатами подати Кабінету Міністрів узгоджені пропозиції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39