Після повернення прем'єр-міністра Чехії Богуслава Соботки зі США в Празі відбудеться його раніше запланована зустріч з президентом Мілошем Земаном.

Ймовірно, це відбудеться 10 грудня.

Земан і Соботка мають намір обговорити «питання зовнішньої комунікації». Очікується, що предметом обговорення будуть точки зору щодо Росії та України, повідомляє «Радіо Прага».

Прем'єр вважає, що глава держави міг би деякі свої висловлювання консультувати з урядом. Богуслав Соботка прагне до того, щоб партнери Чехії в НАТО та Європейському Союзу точно розуміли, які цілі чеська сторона переслідує, і не губилися в здогадах.

Нагадаємо, 20 листопада Міністерство закордонних справ України викликало посла Чехії Івана Почуху і повідомило йому позицію України щодо висловлювань президента Чехії Мілоша Земана. При цьому Чехія бере до уваги негативну оцінку українською стороною останніх висловлювань чеського президента Мілоша Земана щодо ситуації в Україні.

Як відомо, днями Земан заявив, що не бачить сенсу для країн Заходу підтримувати Україну економічно. «По-моєму, найголовніше, треба зрозуміти, що в Україні просто громадянська війна. Нам треба займатися не якимись мріями про підтримку, включаючи економічну підтримку України, тому що в умовах громадянської війни економічна підтримка - це повна нісенітниця», - заявив він в інтерв'ю російському «Першому каналу».

Проросійська позиція чеського президента викликає невдоволення самих чехів.

17 листопада кілька тисяч людей у Празі провели мітинг з вимогою відставки президента. Кампанія з вимогою відставки Земана розгорнулася в Чехії після того, як 2 листопада цього року у традиційному інтерв'ю чеському радіо президент вжив кілька сильних висловлювань, які в Чехії відносять до нецензурної лексики.

Як відомо, Земан запросив російського президента Володимира Путіна в Прагу на заходи з нагоди 70-річного ювілею з дня звільнення концтабору Освенцим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31