В Україні за рік відбулася істотна десуверенізація. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Економічна ситуація в Україні: як запобігти катастрофі?» висловив експерт у галузі міжнародних відносин та геополітики Олег Волошин.

«Перша думка, яка приходить в голову, коли просять оцінити зміну місця положення України у світі за рік, це, звичайно ж, колосальна десуверенізація. Безпрецедентна. Напевно, як би ми не ставилися до Януковича, до Кучми, і навіть в певні періоди до Ющенка, все-таки, особливо в часи Кучми і Януковича, величезна кількість ключових рішень приймалися в Києві. Сьогодні, якщо рішення і приймаються у Києві, то або за участю посла США, або в кабінеті посла Сполучених Штатів. Я не кажу, що це є втручанням, оскільки він іноді дійсно змушений це робити», - сказав Волошин.

За словами експерта, ключовим фактором десуверенізації є те, що в України на сьогодні з одного боку є агресія Російської Федерації, а з іншого - Захід, який фактично взяв нашу країну на баланс та у фінансово-економічному і політичному сенсах.

«Я глибоко переконаний: якби не фактор США, то на сьогодні у нас, напевно, була б якась імітація 2005 року, у нас Яценюк-Порошенко вже воювали б з тим же запалом, з яким Тимошенко воювала з тим же Порошенком і Ющенком. І тільки тому, що американці чинять колосальний тиск, не відбувається цього розриву», - зазначив експерт.
 

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37