Кабінет Міністрів України затвердив розроблений на виконання закону «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» від 17 квітня 2014 року порядок надання та позбавлення статусу особам, депортованим за національною ознакою, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Відзначається, що, претендуючи на отримання такого статусу, особа повинна подати заяву за місцем проживання чи перебування в уповноважений орган, визначений головою місцевої державної адміністрації.

Разом із заявою подаються копія паспорта, дві фотокартки і документи, що підтверджують належність до числа осіб, депортованих за національною ознакою. Факт депортації особи підтверджується відповідною довідкою або іншими документами, виданими компетентними органами України, інших держав - колишніх республік СРСР.

Після розгляду уповноваженим органом представлені документи направляються до Мінсоцполітики для прийняття рішення про надання статусу депортованого за нацознакою або відмову в його наданні. Рішення приймається відомством протягом трьох місяців і, в разі підтвердження, повертається місцевій держадміністрації разом з бланком посвідчення.

Відповідно до затвердженого порядку, в разі відсутності належних документів факт депортації особи встановлюється в судовому порядку.

У разі прийняття рішення про відмову в наданні статусу Мінсоцполітики одночасно сповіщає про це місцеву держадміністрацію і особу, яка подала заяву.

Особа, яка отримала статус депортованої за національною ознакою, отримує державну допомогу й гарантії при переїзді з місць депортації в Україну, поселенні, облаштуванні, а також при пенсійному і соціальному забезпеченні. Посвідчення особи, депортованої за національною ознакою, видається місцевою держадміністрацією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51