Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України веде переговори з генеральним директором Європейської комісії САНКО щодо відновлення місії ЄС по яловичині. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив заступник голови Держветфітослужби Віталій Башинський.

«Щодо м'яса яловичини ситуація в Україні на сьогодні одна з найбільш сприятливих. Тому ми також ведемо переговори з генеральним директором САНКО про поновлення місії ЄС по яловичині», - сказав він.

За його словами, вже отримано першу позитивну відповідь про те, що відновлення місії можливе.

У зв'язку з цим, він зазначив, що сьогодні ставляться завдання для інспекторів, які перевірятимуть стан здоров'я і благополуччя тварин на підприємствах.

Крім того, Башинський поінформував, що в список перевірки місії потраплять тільки ті підприємства-виробники яловичини, які вже відповідають вимогам ЄС, а не тільки ті, що збираються їм відповідати.

Зокрема, він пояснив, що у підприємств повинен бути приклад маркування для європейського споживача, окремий склад кінцевого продукту, який буде відправлений на експорт в ЄС, а також офіційний лікар, що вільно спілкується англійською мовою, який міг би заповнити міжнародний ветеринарний сертифікат.

Нагадаємо, у вересні Україна прийняла закон про гармонізацію законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів зі стандартами ЄС. Також був прийнятий закон про обов'язкову ідентифікації і реєстрації худоби для відстежування походження м'ясомолочної продукції у відповідності з вимогами європейського законодавства.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом