П'ятий день не припиняються обстріли найбільшої шахти України «Комсомолець Донбасу».

Військові експерти кажуть: надто вже невдало підприємство розташоване щодо нинішньої лінії фронту. Але шахтарям і місцевим жителям (що, втім, в цьому випадку одне й те ж) від такої «невдачі» не легше. Екстремальні умови, в яких вони живуть, зараз досягли критичної точки, пише «Комсомольская правда».

Робота у звичайному режимі у гірників тут закінчилася ще 27 липня. Відтоді - постійні затоплення, проблеми з електрикою, евакуації. Півтора місяця кропітких робіт, та на-гора з горем навпіл підняли перші за останні місяці 300 тонн вугілля. До нового року підприємство хотіло знову вийти на нормальний режим та обсяг роботи. Але на шахту знову посипалися снаряди. Чим закінчиться черговий обстріл, сказати не може ніхто. Найменше - без тепла залишаться сотні тисяч українців, у гіршому разі - бої заберуть ще й життя десятків працівників.

«13 жовтня снаряди влучили на територію, - кажуть у департаменті зв'язків з громадськістю ДТЕК. - Співробітники сховалися в захисних спорудах. Активні обстріли шахти не припиняються вже кілька днів. Після інтенсивних відновлювальних робіт 9 жовтня вдалося видобути перші 300 т вугілля. Наступного ж ранку почалися потужні обстріли.

На вихідних шахта «Комсомолець Донбасу» отримала значні ушкодження і була повністю знеструмлена, не працювали насоси, почалося затоплення, були евакуйовані 52 шахтарі. Прицільний артилерійський вогонь по шахті не дозволяє відновити видобуток необхідного країні вугілля.

Навіть далекі від вуглепрому люди знають: це підприємство годує не тільки маленьке містечко Кіровське, де розташоване, але й «гріє» добру частину країни. Фахівці оперують цифрами: вугілля з лав цієї шахти - це близько 8% від усього вуглевидобутку країни, приблизно 4 мільйони тонн на рік.

Для порівняння, у мирний час всі шахти Луганської області за рік видобували не більше 20 мільйонів тонн антрациту. У нинішній ситуації, коли на весь Донецьк працює тільки одна шахта, а в області - більше десятка закритих, кожна тонна в буквальному сенсі на вагу золота. Адже під питанням тепло в квартирах сотень тисяч українців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26