Сьогодні, 14 жовтня, православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Існує кілька трактувань появи свята, однак всі вони так чи інакше розповідають про облогу Константинополя ворогами та чудесний порятунок міста завдяки заступництву Божої Матері. За однією з версій, столицю Візантії атакувало військо Київської Русі на чолі з князями Аскольдом і Діром. Оточені мешканці міста об'єдналися в молитві до Богородиці, а деякі бачили дивне видіння - Діва Марія простягає свій омофор (покров) над головами молільників, ніби беручи їх під охорону. Як наслідок, штурму міста не відбулося, а уражені київські князі прийняли нову релігію і повернулися додому вже християнами.

В Україні свято Покрова є днем українського війська, адже саме запорізькі козаки вважали Богородицю своєю заступницею. Головна церква Січі була зведена на честь Покрови, тому в цей день Запоріжжя голосно відзначало храмове свято.

Вважається, що саме на Покрову в 1942 році була створена Українська повстанська армія.

У давнину в народі у цей день розпочинався весільний сезон і закінчувався хліборобський період. Існував звичай завершувати всі польові роботи до 14 жовтня.

Вранці до церкви поспішали вдови, самотні жінки і дівчата, яким не довелося вийти заміж. Вони молилися про те, щоб стати під покров Богородиці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

75
Теги