На сьогодні дата проведення тристоронніх переговорів з газових питань не призначена. Про це повідомив голова «Газпрому» Олексій Міллер.

«Поки немає ніякої інформації, навіть пропозицій поки (немає. - Ред.)», - сказав Міллер журналістам у четвер.

7 жовтня міністр енергетики Олександр Новак висловив надію, що дата тристоронніх переговорів буде визначена протягом одного-двох днів.

«Два дні минули, ми теж так думали», - зазначив Міллер, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як заявив у вівторок голова «Газпрому», Україна точно не встигне закачати необхідний обсяг газу у сховища до сезону відбору.

«У час, що залишився до початку періоду відбору газу з підземних сховищ, звичайно ж, Україна не встигне в необхідних обсягах закачати газ в її ПСГ, щоб там було як мінімум 18, а краще 20 млрд кубометрів газу. Звичайно ж, усі розуміють, що цього не станеться, звичайно ж, це вже доконаний факт», - сказав він.

За його словами, «прогнозується, що зима буде холодною», «і ті ризики, які стосуються виникнення проблем у разі різких похолодань, залишаються».

При цьому Міллер зазначив, що «проблеми транзиту газу по території України - це питання не до нас, транзит газу по території України забезпечує «Нафтогаз України».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомив, що Україна 6 жовтня направила в Єврокомісію свої пропозиції щодо вирішення газового конфлікту з російським «Газпромом», а також варіанти погашення наявної заборгованості за вже спожитий газ.

«Ми передали не тільки наші пропозиції щодо графіку по газу, але і всі наші пропозиції, пов'язані з врегулюванням ситуації з «Газпромом»... Ми їх направили ще в кінці понеділка (6 жовтня - ІФ)», - сказав він.

Відповідаючи на питання щодо заяви «Газпрому» про те, що російський монополіст очікує коментарів з боку України щодо погашення заборгованості по газу до середини дня 8 жовтня, міністр сказав: «Ми не зобов'язані направляти свої пропозиції. Ми направляємо їх у Єврокомісію, а вже Єврокомісія, швидше за все, напевно, буде погоджувати їх з російською стороною. Ми направили їх у Єврокомісію».

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає можливим проміжне вирішення газового конфлікту з РФ.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз 26 вересня заявив, що був підготовлений проект для «зимового пакету».

Проект «зимового пакету» передбачає, що Україна до кінця 2014 р. сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ, а «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після оплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом