Служба безпеки України почала процес визначення місць розміщення створених незаконними збройними формуваннями концтаборів і організації ними масових поховань на сході країни, заявляє радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

«Ми почали дуже складний і тривалий процес ідентифікації місць розміщення концтаборів і масових поховань в Донецькій і Луганській областях», - повідомив Лубківський на брифінгу в СБУ в п'ятницю, уточнивши, що мова йде про поховання українських військових і мирних жителів.

За його словами, спецслужби по суті почали складати «карту смерті», на якій зображені злочини проти людяності. Радник голови СБУ зазначив, що це тільки початок роботи та карта поки неповна, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У цих цілях СБУ використовує дані інших відомств, інформацію з різних джерел, у тому числі від місцевих жителів східних районів країни, а також знімки з космосу, розповів Лубківський.

За його словами, СБУ вже встановила 26 місць, де розташовані в'язниці, тортурні, концтабори, місця розстрілів і масових поховань мирних жителів, які були розстріляні без суду і слідства.

Зокрема, на карті, яка була представлена журналістам, зазначено, що у Луганську, Слов'янську, біля Красного Лиману, Харцизька та Тельманового виявлені місця масових поховань місцевих жителів.

В Сніжному, Харцизьку, Дмитрівці, під Іловайськом, Нікішиним, Тельмановим є масові поховання українських військовослужбовців.

Концтабори і тортурні були виявлені спецслужбою в Слов'янську, Краматорську, Горлівці, Донецьку, Макіївці й біля Шахтарська.

Крім цього на карті зображені два коридори масового вивезення загиблих російських вояків, вони проходили через населені пункти Красний Луч, Антрацит і Свердловськ, другий - через Луганськ, у бік Ізвариного.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом