У Службі безпеки України заявляють, що інформація Слідчого комітету РФ про отримання доказів причетності українського штурмовика Су-25 до краху малазійського «Боїнга» - це спроба дискредитації України, і спростовують фактами цю інформацію.

«Це говорить виключно про те, що спецслужби РФ намагаються використати будь-яку ситуацію, щоб дискредитувати Україну, українські Збройні сили, саме на це були спрямовані знешкоджені нами спроби вкрасти два військових літаки і один вертоліт... Все це, у тому числі подібного роду публікації, системні операції, і ми це дуже добре бачимо, і все це робиться для того, щоб максимально дискредитувати Україну перед європейським співтовариством, а також перед російською громадськістю та посіяти зневіру серед наших громадян», - сказав радник глави СБУ Маркіян Лубківський на брифінгу в середу в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Лубківський навів ряд фактів, які спростовують твердження СК РФ.

«Департаментом контррозвідки за результатами проведеної перевірки спростована інформація з обвинуваченням української сторони у катастрофі літака «Боїнг» малайзійської авіакомпанії. Як було встановлено, 17 липня авіація повітряних сил ЗСУ у відповідності з планом проведення антитерористичної операції не застосовувалася. Це пов'язано з проведенням пошуково-рятувальної операції з надання допомоги екіпажу літаків АН-26 і Су-24 14 і 16 липня», - зазначив радник голови СБУ.

Також він підкреслив, що дані про відсутність в районі катастрофи українських бойових літаків підтверджуються матеріалами об'єктивного контролю системи збору і обробки радіолокаційної інформації Дніпропетровського радіодиспетчерського центру підприємства «Украерорух» від 17 липня.

Крім того, Лубківський зазначив, що пілот Су-25 капітан Владислав Волошин дійсно брав участь в АТО і був 17 липня на аеродромі Дніпропетровська.

«Разом з тим, за повідомленням командування повітряних сил ЗСУ та військової частини А4465, вказаний військовослужбовець у цей день польотів не здійснював, а його літак знаходився в ремонті через ушкодження під час посадки 16 липня», - повідомив він.

Також, за його словами, в ході опитування Волошин повідомив, що під час проведення АТО засоби ураження проти будь-яких повітряних цілей їм не використовувалися. Пояснення капітана, як зазначив Лубківський, підтверджуються даними об'єктивного контролю за проведенням польотів.

Пілот повідомляв, що йому невідомі обставини розміщення в російських ЗМІ інформації про нібито його причетність до катастрофи малайзійського літака.

«За твердженням Волошина, опублікована в Інтернеті фотографія була зроблена влітку 2012 року під час польотів в Миколаєві», - розповів радник голови СБУ.

Він додав, що 29 серпня 2014 року літак Су-25, яким пілотував Волошин, був збитий, льотчик катапультувався і переховувався на території, контрольованій НЗФ. З того часу до польотів він не притягувався, а з 18 по 22 листопада капітан проходив військову-лікарську комісію у військово-клінічному центрі регіону (Вінниця), за результатами якої визнаний придатним до виконання польотів.

Раніше офіційний представник СКР Володимир Маркін заявив, що російські слідчі нібито отримали докази причетності українського штурмовика Су-25 до краху малайзійського Boeing-777 17 липня на сході України.

Нібито в РФ прибув український військовослужбовець, який дезертирував з однієї з частин ЗСУ. За його словами, в день падіння авіалайнера з військового аеродрому злетів штурмовик Су-25, який був оснащений ракетами «повітря-повітря», а коли повернувся на базу, то їх вже не було.

23 грудня Слідчий комітет Росії перевіряв інформацію про аварію літака «Боїнг-777», що з'явилася в «Комсомольській правді».

17 липня 2014 року літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що слідував за курсом Амстердам - Куала-Лумпур, зазнав аварії в Донецькій області в Україні. На борту перебували 298 осіб. Всі вони загинули.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

91