В Україні необхідно мінімізувати втрати тепла. Про це Forum'у повідомив екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко.

«З одного боку, я це (муніципальні програми переходу на альтернативні джерела енергії - Ред.) вітаю. Зрозуміло, що необхідно стимулювати перехід з газу на інші джерела. Насамперед, йдеться про біопаливо. Хоча звідки взялися 500 млн грн? Якщо вони є, то я позитивно ставлюся до такої пропозиції», - сказав Кучеренко.

На його думку, до цього рішення причетні лобісти інтересів виробників котлів.

«Але наскільки я розумію, попередня постанова, яка фіксувала старий газовий тариф, робила інвестиційно привабливими подібні проекти. За моїми підрахунками, інвестиції окупалися за три роки. Навіщо ще компенсувати 20% від вартості котла? Це дискусійне питання. Лобісти інтересів виробників котлів попрацювали непогано в цій ситуації», - вважає він.

«Як голова Спілки власників житла України можу сказати одне: по-хорошому ми заздримо тому, як деякі структури працюють з Кабміном, але власників житла не чують. Я кажу не лише про нашу спілку, але й про представників ОСББ та ін. З нами не працюють міністерства, тому що наша ідеологія йде врозріз із офіційною. Гроші варто віддавати не на котли, а на утеплення будинків, тобто на скорочення споживання. Тоді, може, й не доведеться міняти котли, якщо утеплити будинки і скоротити на 30-50% споживання тепла. Так зробив весь світ і сусідня Польща, досвід якої чудово відомий в уряді. Потрібно стимулювати утеплення будинків - в цьому й полягає основна проблема України. А зміна котлів приверне тільки лобістів. Національним пріоритетом має стати мінімізація втрат тепла, але цього не сталося», - переконаний екс-міністр.

Нагадаємо, що Кабмін виділив на реалізацію муніципальних програм переходу на альтернативні джерела енергії з держбюджету 500 млн грн, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню при придбанні енергозбережних котлів. За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, уряд компенсуватиме до 20% вартості котла, завдяки чому, «33 тисячі домогосподарств до кінця поточного року зможуть отримати кредити та урядову компенсацію на заміну котла».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35