Кабінет міністрів Естонії постановив підготувати розпорядження про розчищення і позначення прикордонної смуги на сході країни - кордону з Російською Федерацією, повідомляє прес-служба уряду Естонії.

Зокрема, доручення про проведення робіт буде дано Центру управління державними лісами, Департаменту поліції і прикордонної охорони, а також Земельному департаменту.

У ході робіт належить очистити тимчасову контрольну лінію, тобто видалити рослинність і дерева, вивезти їх і вирівняти ґрунт. Довжина смуги для очищення, що прилягає до російської території, становить 136 км.

Згідно з планом, міністр внутрішніх справ Ханно Певкур має сформувати робочу групу для реалізації проекту. Прем'єр-міністр Тааві Рийвас повідомив, що роботи розпочнуть «за першої можливості». Одна з проблем полягає в тому, що 25-30% цієї землі перебуває у приватній власності.

Демаркацію кордону Естонія має намір провести в односторонньому порядку, оскільки прикордонний договір з РФ поки не набув чинності. Документ перебуває у процесі ратифікації парламентами обох країн, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Лінія кордону між країнами була узгоджена в 2005 році після майже 11 років переговорів. Тоді ж був підписаний прикордонний договір, але після його внесення на ратифікацію в естонський парламент депутати включили в преамбулу згадку Тартуського договору 1920 року в такому контексті, який зберігав потенційні територіальні претензії до Росії. Москва своєю чергою відкликала свій підпис, і процес залишився юридично незавершеним. Переговори поновилися наприкінці 2012 року.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41