Європейський парламент висловився за зміцнення єдності позиції країн Євросоюзу щодо Росії, закликав ЄС переосмислити стосунки з РФ, відмовитися від концепції стратегічного партнерства і знайти новий узгоджений підхід у цьому питанні.

Резолюція «Становище в Україні та стан відносин між Європейським союзом і Росією», в якій викладено ці тези, прийнята в четвер на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Європарламент закликав ЄС і вхідні в нього країни не скасовувати введені санкції проти Росії, якщо Москва не виконає поставлених умов деескалації ситуації в Україні, і бути готовими ввести нові обмежувальні заходи, в тому числі виключити Росію з співробітництва в ядерній сфері і з системи міжнародних розрахунків SWIFT.

Як зазначається в резолюції, будь-які санкції ЄС проти Росії повинні будуватися таким чином, щоб не дозволити пов'язаним з Кремлем компаніям обійти їх. Євродепутати закликають ЄС уважно відслідковувати такі форми співпраці, як обмін пакетами акцій та спільні підприємства.

Європарламент включив у свою резолюцію підтримку рішень саміту НАТО про зміцнення колективної безпеки у відповідності зі статтею 5 Вашингтонського договору - про посилення східної периферії альянсу.

Європарламент закликав ЄС розглядати газові сховища, трубопровідні з'єднання і реверсні трубопроводи як стратегічні об'єкти і регулювати частку бізнесу третіх сторін у цій сфері.

Країнам Євросоюзу адресовано заклик скасувати заплановані угоди з Росією в енергетичній галузі, у тому числі по газопроводу «Південний потік».

На думку євродепутатів, необхідно зміцнювати енергетичну незалежність і стійкість перед зовнішнім тиском, створювати повністю функціонуючий газовий ринок в Європі.

Вони вітали рішення французького уряду призупинити поставку Росії вертольотоносців типу «Містраль», закликали інші країни союзу зайняти аналогічну позицію з експорту товарів, не охоплених спільними санкціями ЄС, особливо зброї та товарів подвійного призначення, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Європарламент заявив, що «рішуче засуджує Російську Федерацію за ведення неоголошеної «гібридної війни» проти України з використанням регулярних російських збройних сил і підтримкою незаконних збройних формувань».

В документі містяться раніше озвучені положення про нелегітимність приєднання Криму до Росії та невизнання його країнами ЄС. У той же час вітається досягнуте припинення вогню на сході України і надання Києвом особливого статусу ряду районів Луганської та Донецької областей.

Європейські законодавці підкреслюють ключову роль ОБСЄ у вирішенні українського кризи, зажадавши невідкладно розмістити спостерігачів ОБСЄ на всьому відрізку тієї частини українсько-російського кордону, яку зараз контролюють противники влади України. Вони відзначають важливість встановлення загальнонаціонального діалогу в Україні, уникаючи пропаганди і мови ненависті.

Вітаючи одночасну ратифікацію Європарламентом і Верховною Радою Угоди про асоціацію ЄС-Україна, євродепутати висловили «жаль у зв'язку з надзвичайними заходами і тиском з боку Росії» і заявили, що текст угоди «не може бути змінено». Вони взяли до відома консультації, що проходять між Україною, Росією і ЄС про імплементацію угоди, і висловили надію, що це допоможе зняти непорозуміння».

На закінчення резолюції заявлено, що Угода про асоціацію ЄС-Україна - це не кінцева мета. «Україна, як будь-яка інша європейська держава, яка має європейську перспективу, може подати заявку на вступ до ЄС за умови, якщо дотримується принципів демократії, поважає основні свободи, права людини і меншин, забезпечує верховенство права», - підкреслюється в документі.

Нагадаємо, 16 вересня Верховна Рада України і Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом