Імплементація Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом починається з першої ж хвилини. Про це заявив Президент України Петро Порошенко на нараді з керівниками депутатських фракцій та груп Верховної Ради, повідомили в прес-службі Глави держави.

«Жодна крапка, ані кома, жодне слово від узгодженої, парафованої і підписаної мною 27 червня Угоди не змінюється. Й імплементація Угоди починається з першої ж хвилини».

Президент зазначив, що процедура ратифікації почнеться синхронно: як планується, у Верховній Раді - о 13.00 за київським часом, в Європейському парламенті - об 11.00 за європейським часом.

За його словами, Європарламент провів підготовку до ратифікації за спеціальною скороченою процедурою. «Те, що вимагало три-чотири місяці кропіткої роботи з підготовки ратифікації в Європарламенті, було зроблено за дуже короткий термін - ми вклалися в два тижні», - повідомив він.

Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію 21 березня 2014 року, відклавши підписання її економічної частини, яка містить положення про створення зони вільної торгівлі, доти, коли в Україні буде обраний новий президент.

Після обрання президентом України Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС в повному обсязі 27 червня. Планується, що Верховна Рада ратифікує Угоду про асоціацію з Європейським Союзом 16 вересня.

Проте 12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС і РФ була досягнута домовленість про відтермінування до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле запевнив, що, незважаючи на продовження режиму автономних торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 року, Угоду про асоціацію між Україною і ЄС не буде змінено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом