Екс-глава РНБО Андрій Парубій, глава СБУ Валентин Наливайченко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не відвідали жодного засідання Тимчасової слідчої комісії з розслідування загибелі людей в Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецької та Луганської областей України.

Про це йдеться у відповідній постанові про звіт комісії № 5041, текст якого розміщений на сайті Ради, пише «Капітал».

Згідно з ним, ТСК неодноразово запрошувала зазначених чиновників для давання пояснень щодо порушених питань, але ті запрошення ігнорували.

«На думку членів Тимчасової слідчої комісії, зазначені особи могли би прояснити ситуацію щодо подій, які відбувалися з 2 по 4 травня 2014 в Одесі», - йдеться у звіті.

Між тим, як зазначається в постанові, Комісія затвердила звіт, в якому попросила допомоги у міжнародних експертів.

Комісія також відправила листа в МВС з проханням розглянути можливість залучення європейських експертів з метою проведення незалежної й неупередженої експертизи тіл загиблих та причин їх загибелі в Одесі 2 травня.

Також ТСК просить прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка звернутися від імені уряду до генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з проханням про сприяння в залученні відповідних європейських експертів.

У свою чергу, МВС звернулося з відповідними листами до посольства Ізраїлю, а також до США, Англії і Німеччини з проханням надати фахівців для участі в проведенні токсикологічних і судово-медичних досліджень причин загибелі людей у Будинку профспілок в Одесі.

Крім того, у звіті йдеться про те, що під час зазначених подій працівники міліції не вжили належних заходів реагування для затримання осіб, які брали участь в зіткненнях з використанням заборонених засобів, озброєних вогнепальною зброєю, а в більшості випадків взагалі не втручалися в те, що відбувалося на центральних вулицях міста.

Також ТСК звернула увагу, що у деяких працівників міліції щитки на руках були перемотані червоним скотчем, який аналогічний до того, що використовують для ідентифікації активісти антимайданівської «Одеської дружини».

«На це працівники міліції повідомили, що коли вони стоять в зчепленні, то для захисту рук надягають щитки. Зазначені щитки часто сповзають, що призводить до травмування рук, тому для фіксування щитки обмотували скотчем, того кольору, який був у наявності», - йдеться у звіті.

Нагадаємо, у ході масових заворушень в Одесі 2 травня загинуло 48 людей і постраждало понад 200. Більшість загинули в Будинку профспілок під час пожежі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46