Переговори в Мінську - це добре, але без домовленостей президентів України і РФ проблему на сході країни не вирішити. Про це в коментарі Forum'у заявив народний депутат України (фракція «УДАР») Павло Розенко.

«Темою сьогоднішньої дискусії має бути не визнання ЛНР і ДНР або обговорення статусу сходу України, а припинення воєнних дій, обмін військовополоненими, забезпечення контролю за російсько-українським кордоном. Якщо тут буде знайдена спільна позиція, було б дуже добре. Хоча ми чудово розуміємо, що насправді проблема не в тому, що дуже складно домовитися, а в тому, як забезпечити виконання цих домовленостей», - заявив він.

Розенко підкреслив, що має бути чіткий план реалізації та гарантування виконання домовленостей, зокрема цим повинна займатися ОБСЄ. «Без допомоги ОБСЄ, міжнародних експертів, контролерів, буде складно», - упевнений він.

«Якщо будуть досягнуті домовленості і почнуться певні дії, спрямовані на припинення або призупинення вогню, то, безумовно, можна буде починати розмову, як вирішити питання збереження територіальної цілісності, виписувати права регіонів. Але мова повинна йти не про два регіони, а про нову регіональну політику держави, не відокремлюючи когось. Але це можна буде зробити тільки після відновлення довіри між договірними сторонами, що може бути перевірено лише часом», - акцентував «ударівець».

Також він вважає, що угода, підписана в Мінську, не має бути узаконена парламентом. «Це не може оцінюватися, як міждержавний договір», - пояснив він.

«Очевидно, хоча РФ це і не хоче визнавати, основний акцент і головний акцент - суб'єктами переговорів повинні бути президенти України і Росії, Порошенко і Путін. Ситуація на сході України стала можливою лише тільки за прямої участі РФ. І без рішення вищого керівництва тут не обійтися. Переговори в Мінську - це добре. Але контакти двох країн, у тому числі виведення російських військ, контроль за кордоном, мають проходити в посиленому режимі», - впевнений Розенко.

Як повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко очікує, що на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську 5 вересня буде підписаний документ про початок реалізації мирного плану врегулювання ситуації на сході країни.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом