У ситуації проведення АТО на території України в реформуванні «Укрзалізниці» необхідно взяти паузу.

У цьому переконаний начальник Південно-західної залізниці Олексій Кривопішин.

В інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» він підкреслив, що не можна починати будь-які реформи «Укрзалізниці» за «розбитого джерела її наповнення».

«На сьогоднішній день ми маємо розбомблену, розкрадену і зруйновану Донецьку залізницю, адже саме вона формує бюджет «Укрзалізниці», - пояснив Кривопішин.

Начальник Південно-західної залізниці повідомив, що під час військових дій немає можливості провести оцінку майна, землі та інших активів, які необхідні для статутного фонду
АТ «Укрзалізниця». «Війна не дає можливості отримання достовірної інформації. Кожен день ми чуємо про нові ушкодження. Як ми можемо оцінити депо або станцію, які вчора коштували, скажімо, п'ять мільйонів, якщо ці об'єкти розбомбили? Згадайте, що сталося минулої п'ятниці з Донецьким вокзалом: спочатку обстріл, потім пожежа, збитки поки ще не оцінені. А без достовірної оцінки нинішнього стану такі об'єкти не можуть лягти в основу статутного фонду», - переконаний Кривопішин, пише Gazeta.ua.

За його словами, ускладнює реформування української залізниці ще й факт втрати її кримського відділення. Адже після анексії півострова, як розповів Кривопішин, Придніпровська залізниця втратила свою четверту частину, яка давала цій дорозі друге місце за пасажирообігом. «Ми втратили джерело, яке наповнювало дохідну частину збиткових пасажирських перевезень. То є «живі» гроші від пасажирських перевезень, які заробляла залізниця.

Що стосується вантажних перевезень, то це в першу чергу кримські порти, які на сьогодні закриті, - пояснив начальник Південно-західної залізниці. - Тому поки не настане мир, реформу «Укрзалізниці» проводити просто нереально, інакше в оцінці активів це буде фікцією», - заявив Кривопішин. Також начальник Південно-західної залізниці зазначив, що є прихильником позиції, що залізниця повинна бути безпосередньо підпорядкована не депутатським квотам в уряді, а главі держави - Президенту Порошенку - незалежно від того, як звуть того чи іншого прем'єр-міністра. «Залізниця - це те ж саме, що і армія. Особливо під час проведення АТО. Тому вона повинна бути під контролем саме першої особи держави як Верховного головнокомандувача. І ось тоді не буде квотування, лобіювання, непрозорих тендерів та іншого», - упевнений Олексій Кривопішин.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом