Дефіцит природного газу за серйозної нестачі вугілля загрожує Україні енергетичним колапсом. Таку думку висловив Forum'у колишній губернатор Донецької області, екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, народний депутат України Анатолій Близнюк.

«Енергоресурси - це серйозна проблема. Потрібно розуміти, скільки газу ми використовували, в тому числі для виробництва хімії, чавуну, сталі, прокату, електроенергії і так далі. Скільки ми втратимо робочих місць, пенсійних відрахувань із зарплат, доходів бюджетів. Це ж ланки одного ланцюга. І якщо комусь здається, що проблему можна вирішити миттєво, - це не так», - заявив він.

Екс-міністр підкреслив, що через брак енергоресурсів напередодні опалювального сезону в складній ситуації опинилася система ЖКГ. Близнюк нагадав, що необхідний ЖКГ газ можна забезпечити з вітчизняного видобутку. «Якщо всі 100% видобутого газу буде спрямовано на систему ЖКГ і жоден куб його не піде на промисловість, то, напевно, ми зможемо вийти з ситуації. Але ефективність спалювання природного газу сьогодні у нас вдвічі нижча, ніж на Заході. Потрібно займатися енергоефективністю, зниженням тепловтрат», - наголосив Близнюк.

«Ще одна проблема в тому, що урізані ліміти газу для теплопостачальних організацій - квартири будуть недогріватися. Споживач матиме право не платити за неякісні послуги. До того ж у нас немає вугілля. І брак газу за дуже великої нестачі вугілля призведе до енергетичного колапсу. Реверсне постачання газу, напевно, щось компенсує частково. Це треба прораховувати», - додав він.

Що стосується альтернативних джерел енергії, то, за словами Близнюка, їх потрібно розвивати, але це не панацея. «Не так давно, якихось сорок років тому, ми ходили лугом, збирали сухі коров'ячі «коржі» і топили ними. Сьогодні говорять, що ними будуть топити. Але у нас і корів стільки немає. До того ж сьогодні таке паливо має високу собівартість - тричі золоте. А ми ним розтоплюємо і кажемо, що вирішили проблему. Не так ця проблема вирішується», - упевнений нардеп.

«Якщо уряд не вирішить проблему комплексно, не буде енергозбереження, економії - нічого хорошого чекати не доводиться. Не світло потрібно віяльно відключати на чотири години за добу, а пояснювати людям: потрібно знизити споживання, поміняти лампочки розжарювання на енергоефективні. А далі що буде? Після віяльного відключення захочуть тиск газу знизити? Люди в умовах війни, патріотичного підйому самі готові економити. Необхідний зворотній зв'язок. В іншому разі ми нормально зиму не пройдемо», - упевнений Близнюк.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334