Наразі західні санкції проти Росії безпосередньо торкнулися менше 1% російського обсягу виробництва. Цього зовсім недостатньо для того, щоб змусити президента Росії Володимира Путіна змінити курс, пише Bloomberg.

За оцінками Володимира Попова, радника Департаменту економічної та соціальної політики ООН, санкції позбавили російську економіку 1 млрд доларів, однак єврозона зазнає в десять разів більше збитків, повідомляє «Капітал».

«На думку аналітиків, до найбільш ефективних способів вдарити по Росії належать припинення експорту природного газу і ізоляція країни від світової фінансової системи. Однак у списках компаній, що потрапили під санкції США і ЄС, красномовно відсутній «Газпром», - відзначає Bloomberg.

«Америка та ЄС не чіпали «Газпром», але ж це привернуло б увагу Путіна, як ніщо інше», - упевнений Девід Крамер, голова Freedom House, екс-заступник держсекретаря США. За словами інформованого джерела агентства, «Газпром» буде піддано санкціям в останню чергу: він настільки важливий для Росії і Європи, що це стане серйозною ескалацією економічної дуелі.

Тим часом найбільше від того, що відбувається, постраждає Україна. За словами Ієна Бреммера, президента Eurasia Group, тепер, коли стало очевидно, що Москва не дозволить Києву перемогти бойовиків, українська економіка звалиться.

«Раніше існувала переконаність, яку поділяла частина українського уряду і ринків, критично хибна переконаність у тому, що українцям, можливо, буде дозволено повернути власну територію, - заявив Бреммер. - Вони зазнали невдачі, і це, звичайно ж, спричинить за собою більш серйозні негативні економічні наслідки, у тому числі для європейців».

Альтернатива санкцій - переконати Путіна відвести війська. Наприклад, щоб пом'якшити російського президента, Захід міг би пообіцяти не розширювати НАТО і не включати до свого складу Україну, змусити український уряд передати більше повноважень у регіони і переконатися, що Угода про асоціацію з ЄС не йде на шкоду Росії.

«Така концепція сходить до Австрійського державного договору 1955 року, який переконав СРСР вивести окупаційні війська, що залишилися після Другої світової, зробивши Австрію незалежною і гарантувавши, що вона ніколи не вступить в НАТО», - нагадує Bloomberg.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46