Станом на 17 серпня незаконні збройні формування на сході України утримують 468 осіб. Про це на брифінгу в Києві повідомив помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович, передає кореспондент ForUm'у.

За його словами, в ООН украй стурбовані положенням цивільного населення, яке опинилося у місцях бойових дій.

«Цілеспрямовані удари по цивільному населенню є порушенням міжнародного гуманітарного права, і необхідно докласти значних зусиль для захисту людей. Всі залучені в бойові дії на сході України повинні незмінно дотримуватися принципів вибірковості, пропорційності та обережності. Це особливо важливо в густонаселених районах», - вважає Шимонович.

У доповіді помічника генерального секретаря ООН міститься інформація про численні факти порушень прав людини, вчинені переважно озброєними групами, які захопили контроль над частиною територій в Донецькій і Луганській областях. Водночас, за словами Шимоновича, наявні факти порушень, скоєних українськими збройними силами на територіях, де розміщені об'єкти військового призначення.

Представник ООН також висловив крайню стурбованість з проводу того, що «коридори» для біженців, які відкриваються для цивільного населення, далеко не завжди безпечні. «Цивільні особи, які користуються цими коридорами, гинуть або дістають поранення», - констатував Шимонович.

Помічник генерального секретаря ООН також повідомив про безперервні факти викрадення людей на сході України, з подальшими їх тортурами і залученням до примусової праці. При цьому точна кількість людей, що перебувають у неволі, не відома. Станом на 17 серпня в ООН є відомості про 468 громадян, які утримуються збройними групами.

Шимонович також зазначив, що «уряд України вже заарештував понад 1000 осіб у східній Україні на підставі, як він стверджує, «незаперечних» доказів їхньої участі в терористичній діяльності». Проте ООН має у своєму розпорядженні відомості про те, що «під час затримання або перебування під вартою, мали місце випадки жорстокого поводження».

«Війна закінчиться, і всі, хто здійснював і продовжує зараз скоювати злочини проти прав людини, обов'язково за це будуть покарані», - заявив помічник генерального секретаря ООН.

Як раніше повідомляв ForUm, число загиблих в результаті боїв в Україні збільшилося до 2593 осіб.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом