Група «Аерофлот» оцінила свої витрати від обльоту України в $20 млн на рік. Цю цифру у вівторок на конференц-дзвінку для інвесторів назвав фінансовий директор компанії Шаміль Курмашов.

Причина витрат - додаткове витрачання пального. У 2013 році видатки групи на пальне становили 79,13 млрд руб. ($2,2 млрд), сказано в звіті компанії. Виходить, збільшення витрат через подовження маршрутів може становити близько 1%, повідомляє «РБК».

Облітати Україну «Аерофлот» почав після того, як пасажирський «Боїнг 777» авіакомпанії Malaysia Airlines 17 липня зазнав катастрофи, упавши неподалік від Донецька на території України. Київська влада стверджувала, що літак збили сепаратисти, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Наступного дня багато авіакомпаній змінили маршрути транзитних польотів, щоб не користуватися повітряним простором України, повідомляє Росавіація. Влада України повідомила Європейську організацію з безпеки повітряної навігації (Євроконтроль) про закриття для польотів усіх маршрутів над Східною Україною.

«Аерофлот» був змушений пустити в обхід України близько 35 маршрутів, у тому числі рейси на популярні курорти: у Болгарію, Хорватію, Грецію, повідомляв РБК представник компанії.

Витрати інших російських авіакомпаній будуть значно меншими: вони облітають тільки схід країни, де йдуть бої.

S7 облітає лише східну частину України, закриту для польотів згідно з повідомленням Євроконтролю, випущеним після катастрофи Boeing, сказав РБК представник авіакомпанії. Utair з початку червня облітає східну частину України з міркувань безпеки, сказав представник авіакомпанії, оцінивши витрати як незначні.

«Трансаеро» припинила польоти своїх транзитних рейсів над усією територією України після катастрофи 17 липня, а над Донецькою і Луганською областями літаки авіакомпанії не літають уже багато місяців, сказав представник перевізника. Але з 30 липня «Трансаеро» відновила польоти через Київську і Львівську зони повітряного простору України: ці маршрути безпечні, їх використовує більшість авіакомпаній, пояснив представник авіакомпанії.

Скільки всього маршрутів перенесли авіакомпанії, їхні представники не розкривають.

Генеральний секретар Міжнародної організації цивільної авіації ICAO Раймон Бенжамен у листі від 24 липня нагадав, що Конвенція про цивільну авіацію зобов'язує владу країни забороняти польоти задля безпеки.

«Держава може з міркувань військової необхідності або суспільної безпеки обмежити або заборонити на однаковій основі польоти повітряних суден інших держав над своєю територією», - йдеться в документі. Вчора його переклад був опублікований на сайті Росавіації.

Нагадаємо, Державна авіаційна служба України за порушення правил та порядку використання повітряного простору України наклала штрафи на російські авіакомпанії відповідно до законодавства України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом