Бізнес в Україні через аварійні відключення електрики зазнає збитків. Про це пише газета «Капітал».

В останній тиждень один з найбільших українських торгово-розважальних центрів Sky Mall щодня кілька годин порожніє. Це незвичайна ситуація напередодні передноворічного ажіотажу.

«З понеділка по п'ятницю нам кожен день на дві-три години відключають світло», - пояснює представник Sky Mall Ольга Ткаченко. Освітлення пропадає несподівано, в різний час доби, що відразу ж блокує роботу центру. В цей час орендарі просто не в змозі обслуговувати покупців.

«Київенерго» обмежує споживання електричних потужностей і проводить аварійні відключення для промислових підприємств, йдеться в офіційній заяві підприємства. Таким чином, організація виконує приписи Національної енергетичної компанії «Укренерго». Вона гарантує, що відключають електрику споживачам не більше ніж на дві години. «Київенерго» вимагає від Sky Mall скоротити витрату електроенергії на 20%, тому центр змушений відключати деякі системи», - пояснює Ткаченко.

Не тільки орендарі Sky Mall зіткнулися з перебоями в подачі електроенергії. За словами генерального директора групи компаній «Ультра» (мережі Baldinini, levi's, Pierre Cardin, Lagerfeld Guess) Андрія Макарова, освітлення періодично пропадає в столичному торговому центрі Promenada.

Проблему відчули і орендарі приміщень, розташованих поза торговими центрами. «У минулий понеділок об 11:00 нам вимкнули електрику і увімкнули тільки близько 16:00. Робота кухні була зупинена. У барі не працювала система охолодження, холодильники, кава-машина, електроопалення», - розповідає співвласник пабу ProRock Денис Новіков. Він зазначає, що заклад довелося закрити, оскільки робота на кухні зі свічками - це порушення пожежної безпеки. Відбуваються відключення і в центрі Києва, додає співвласник компанії «Фанера Project» (фан-бар «Банка», «Жовток») Антон Білецький.

«Але найбільші труднощі спостерігаються у регіонах, особливо у Дніпропетровську», - уточнює співвласник компанії Zeebra (мережі Butlers, Six, I am, Glossip, Peacocks) Дмитро Єрмоленко. Компанія «Ультра», за словами Макарова, змушена була призупинити роботу своїх магазинів в Одесі та Запоріжжі. «За нашими спостереженнями, відключення електроенергії на цьому тижні мали несистемний характер і торкнулися окремих районів у містах Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської, Одеської, Сумської областей», - зазначає операційний директор компанії «Руш» (мережа магазинів EVA) Олексій Зозуля. Перебої з електрикою спостерігаються і в Харкові.

Підраховувати збитки бізнесмени поки не наважуються. На думку керуючого партнера консалтингової компанії Retainet Олександра Ланецького, відключення продовольчого супермаркету від світла на два-три години призводить до втрат у розмірі кілька тисяч доларів на день. Але тільки якщо обладнання не вийде з ладу, адже, як пояснили в прес-службі продовольчої мережі Varus, електрика часто пропадає без попередження.

У рестораторів середньодобова виручка знижується на 50%, якщо заклад залишається без світла у вечірній час і не може приготувати гарячі страви, підрахувала гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Така ситуація може вплинути на продажі ритейлерів у передноворічний період, який вважається найприбутковішим у році. За словами Дмитра Єрмоленка, традиційно у грудні мережі продають на 100-150% більше товарів порівняно з іншими місяцями року. Але зараз магазини в торгових центрах стикаються не тільки з відключенням освітлення, але і з заявами про мінування. «Тільки Ocean Plaza перевіряли на наявність вибухівки понад десять разів», - уточнив експерт, додавши, що у цьому випадку торгові точки не працюють півдня або цілий день. Ситуація погіршується ще й тим, що з початку року продажі мережевих магазинів у натуральному вираженні впали майже вдвічі.

Єдиної стратегії щодо мінімізації можливих збитків бізнесмени ще не придумали. Багато непродовольчих ритейлерів при відключенні освітлення переходять на «м'які чеки», які виписують покупцям. Продовольчому роздробу і рестораторам, яким для повноцінної роботи необхідно використовувати різне устаткування, наприклад холодильні установки, - складніше. «У крайніх випадках ми підключаємо генератор і ставимо на столах свічки», - ділиться Білецький. Але покупка генератора не завжди виправдана.

Згідно з підрахунками Дениса Новікова, для повноцінної роботи пабу потрібен генератор потужністю не менше 50 кВт, який коштує близько 95 тис. грн. Для його обслуговування закладу доведеться витрачати 4800-5000 грн на добу, а поточні витрати на електроенергію складуть 600 грн на добу. «Навряд чи це вихід з ситуації», - говорить він. Не готовий купувати генератори для всіх магазинів і співвласник мережі «Фуршет» Ігор Баленко. «Вартість кожного з них становить $ 30-40 тис., тому для 100 магазинів придбати таке обладнання практично нереально», - підкреслив він.

Багато орендарів спробують переконати власників приміщень знизити орендні ставки до моменту стабілізації ситуації. Наприклад, Антон Макаров вже готує листи всім орендодавцям з проханням зменшити розмір оренди через проблеми з освітленням. Ткаченко каже, що рішення про можливе надання дисконту поки не прийнято - Sky Mall вивчає ситуацію. Але Макаров зазначає, що керівники центрів налаштовані на переговори, і припускає, що вони можуть піти на поступки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом