Терміновості негайної ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, як того вимагають деякі політики, немає.

На думку економіста Бориса Кушнірука, все, що необхідно для її повноцінного функціонування, уряд і парламент могли починати робити ще навесні. Але за останні п'ять місяців ми не побачили з боку уряду і парламенту практично ніяких кроків у напрямі імплементації норм, які рухають Україну в бік євроінтеграції.

«Нічого не заважає зараз, до ратифікації, ухвалювати відповідні закони щодо формування прозорого використання бюджетних коштів, закону про відкритість реєстру прав власності на нерухоме майно, здійснювати кроки з реформування ЖКГ та демонополізації цього ринку, - пише він у своєму Фейсбуці. - Реформування правоохоронних органів та судової системи, з повною люстрацією суддів, прокурорів, міліціонерів та співробітників СБУ, також можна проводити без ратифікації документа».

При цьому, зазначає Кушнірук, очевидно, що у Президента Петра Порошенка є певні домовленості з канцлером Німеччини Ангелою Меркель щодо термінів ратифікації Угоди про асоціацію. Порошенко намагається виглядати надійним партнером, який дотримує взятих на себе зобов'язань. Тобто, представлення Угоди про асоціацію на ратифікацію в парламент надійде тільки в терміни, погоджені з німецьким канцлером.

Ці домовленості, можливо, пов'язані з тим, що Німеччині важливо формально, за пунктами, довести Росії некоректність її аргументів про загрози, які Угода нібито створює економіці РФ. Заради цього проводяться тристоронні консультації у форматі ЄС-Україна-Росія.

На думку Кушнірука, можна бути незадоволеними діями лідерів європейських країн, які намагаються уникнути жорсткої конфронтації з Росією. Але якщо Україна вирішила рухатися в бік європейської інтеграції, то їй доведеться узгоджувати з ними свої дії. Заради європейських прагнень України Європа змушена йти на непотрібний їй конфлікт з Росією.

Нагадаємо, 27 червня Україна та Європейський Союз підписали економічну частину Угоди про асоціацію. Економічна частина Угоди передбачає глибоку економічну інтеграцію України з ЄС, а також створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Угода про асоціацію між європейським Союзом та Україною має бути ратифікована всіма 28 країнами-членами ЄС і Києвом. Раніше Європейська Рада схвалила тимчасове застосування певних частин угоди, які почнуть діяти ще до того, як усі країни-члени ЄС ратифікують документ. До таких частин відносяться положення про зону вільної торгівлі, дія яких почнеться, за очікуванням сторін, з осені 2014 року після ратифікації документа українським парламентом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом