Президенту України доведеться зробити вибір, щоб провести позачергові парламентські перевибори восени 2014 року. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«У жовтні-грудні бажано провести вибори. Президенту потрібно приймати рішення й обирати щось одне. Або вимагати від депутатів зниження повноважень Верховної Ради на користь Президента через зміни до Конституції, або зайнятися їх розпуском. Складно уявити, що навіть регіонали і комуністи захочуть внести зміни до Конституції, а наступного дня піти в політичну безвість», - сказав Небоженко.

Експерт нагадав про розгляд питання щодо заборони КПУ.

«Після заборони КПУ буде заборона Партії регіонів. Вони потрапляють під масовий прокурорський і судовий тиск. Тому Президенту потрібно вирішити: він робить перевибори, а потім проводить конституційну реформу або реформу, але дає право на існування цим партіям. Отримати від них розширення президентських повноважень, а потім відправити на звалище історії не вийде навіть у такого політика, як Порошенко», - зазначив він.

На уточнююче запитання про те, які партії зможуть пройти в парламент з найбільшим результатом і сформувати коаліцію, політолог відповів: «Річ у тім, що у Президента немає своєї партії. Це парадоксально. Це свідчить, що він нова людина в політиці, або те, що він збере, буде рихлим і малозрозумілим, як це було з Ющенком. Він також збирав кілька партій, які гризлися між собою. Поки проходять комуністи, «Батьківщина» і ті старі партії, які вже у парламенті. І навіть знаменита президентська партія «Солідарність» - поки телевізійний міф, а не реальна партійна структура. Зрозуміло, що всі бюрократи і кар'єристи, корупціонери захочуть в нову президентську партію. Це традиція така. Вона була завжди - за Януковича, Кучми, Ющенка і за Порошенка. Велика кількість людей готові надати Президенту очі, кишеню, плече, руки і виконати будь-яке його завдання. Поки в громадському просторі немає нових партій. Їм доведеться створювати блоки і створювати більшість. А феномен Ляшка залишається на совісті телеканалу «Інтер» та підтримки Фірташа. Якщо «Інтер» знайде собі нового улюбленця, а Фірташ виїде за кордон, то його знаменитий рейтинг упаде».

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом