Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе на засіданні уряду офіційно оголосив про своє рішення розпустити ключову нижню палату парламенту і провести дострокові загальні вибори.

Відповідні документи підписали всі члени кабінету.

Виборча кампанія офіційно стартує 2 грудня, а самі позачергові вибори відбудуться 14 грудня.

За конституцією, рішення про розпуск нижньої палати - виняткова прерогатива глави уряду. Після засідання кабінету за поданням прем'єра відповідний рескрипт прийме імператор Японії Акіхіто. Потім його буде офіційно оголошено на пленарному засіданні нижньої палати, яка після цього припинить свою діяльність.

Рішення про проведення дострокових загальних виборів пов'язане з наміром прем'єра заручитися підтримкою виборців для подальшої реалізації програми оздоровлення економіки, передає ТАСС.

В першу чергу Абе має намір відкласти на півтора року підвищення споживчого податку на операції купівлі-продажу з нинішніх 8 до 10%, яке раніше планувалося на жовтень 2015 року. Він прийшов до висновку, що нинішній ще досить слабкий стан національної економіки поки що не дає підстав для такого кроку, оскільки підвищення зборів з населення може завдати удару діловій кон'юнктурі. Зокрема, країна досі ще не оговталася від початого в квітні попереднього збільшення споживчого податку з 5% до 8%. Зокрема, у другому кварталі валовий внутрішній продукт країни впав на 7,3%, а в третьому - на 1,6%.

Прем'єр хотів би також отримати підтримку виборців і щодо свого наміру частково відновити в країні роботу атомної енергетики.

Зважившись на позачергові вибори, Абе має намір зміцнити і особисті політичні позиції, створивши умови для тривалого перебування при владі. Він враховує слабкість нинішньої опозиції в Японії, яка, за його розрахунками, не має великих шансів на перемогу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25