Росія попередила Молдову про ризики, які можуть виникнути у цієї країни у разі інтеграції з Євросоюзом.

Про це повідомив РІА «Новости» заступник міністра економічного розвитку РФ Олексій Лихачов.

«Молдова не зможе поєднувати дві регуляторні системи: СНД та ЄС. Їй доведеться робити якийсь вибір. І якщо він буде на користь європейської системи, то система СНД перестане бути комфортною. Ми ці думки донесли, але молдавські колеги кажуть, що зможуть цього уникнути, і обіцяли нам надати відповідні підтвердження», - сказав Лихачов.

Двосторонні консультації у зв'язку з підготовкою Молдови до підписання угоди про асоціацію з ЄС пройшли минулого тижня в Кишиневі. У зустрічі з російськими експертами взяв участь віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер. За словами Лихачова, Росія проінформувала країну про ризики, які з великою ймовірністю виникнуть для обох сторін у разі підписання Молдовою угоди з ЄС, яке заплановане на 27 червня.

Російський чиновник підкреслив, що позиція Росії прагматична і не пов'язана з політичним вибором Молдови: мова йде тільки про економічні ризики, які несуть як Молдова, так і Росія. Лихачов нагадав, що чинна угода про зону вільної торгівлі СНД дає Митному союзу право задіяти механізми захисту власного ринку у разі, якщо одна з країн-учасниць СНД створює зону вільної торгівлі з третьою стороною.

Крім того, у Молдови в разі підписання угоди з ЄС можуть виникнути суперечливі зобов'язання за митним, транспортним регулюванням, санітарним та міграційним контролем. Причому найбільш болючими можуть виявитися розбіжності саме в сфері застосування санітарних норм та у сфері міграційної політики, зазначив Лихачов.

За його словами, Росія запропонувала молдовським партнерам провести тристоронні консультації за участю представників Євросоюзу з тим, щоб проаналізувати можливі ризики для кожної зі сторін у кожній сфері економічної діяльності.

Нагадаємо, підписання Молдовою угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС), призначене на 27 червня, може ускладнити не тільки її торговельні відносини з Росією, але й створити суттєві ризики за перетікання трудових мігрантів, вважають у Міністерстві економічного розвитку РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42