Як стало відомо «Капіталу», компанії, що пов'язують зі «Смарт-Холдингом», перестали обслуговувати борг перед Форум Банком. «У підприємств «Смарт-Холдингу» в Форум Банку є 29 кредитів на 2,18 млрд грн, які з 14 березня не обслуговуються. Заборгованість за відсотками на 11 червня становила 102 млн грн», - повідомило джерело у фінустанові.

Дата, коли кредити підприємств групи перестали обслуговуватися, збігається з датою введення тимчасової адміністрації в Форум Банк. Нагадаємо, восени 2012 р. група «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського придбала Форум Банк у німецького Commerzbank. Таким чином, підприємства групи входять до числа лідерів з неповернення заборгованості власній фінустанові.

Керівник PR-департаменту «Смарт-Холдингу» Євген Загорулько інформацію про кредити, видані пов'язаним особам, не підтвердив. «Дані не відповідають дійсності», - відповів він на запит видання.

На думку учасників ринку, одна з версій, чому компанії «Смарт-Холдингу» не погашають кредити, - конфлікт Вадима Новинського і директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Василя Пасічника. Новинський нібито всіляко прагнув повернути контроль над фінустановою, для підтвердження серйозності своїх намірів навіть вніс $ 50 млн на спеціальний рахунок у Нацбанку. Проте вже 20 травня підконтрольна йому компанія Yernamio Consulting Ltd відмовилася від купівлі Форум Банку в цілому і звернулася до ФГВФО з метою змінити свою заявку на створення так званого перехідного банку. Фонд відмовив офшорній компанії у створенні такого виду фінустанови, формальна причина - прогалини в законодавстві, які реально не дозволяють реструктуризувати депозити. Добровільно вкладники банку переводити свої валютні депозити у гривневі і купувати акції перехідного банку за рахунок своїх вкладів не захотіли.

1,524 млрд грн становила помилка в звітності Форум Банку щодо погіршення якості його кредитного портфеля

На момент введення тимчасової адміністрації на рахунках Форум Банку було 2,4 млрд грн юридичних осіб. З них, за словами Новинського, близько 200 млн грн - кошти «Смарт-Холдингу». Фізособам банк винен був 5,3 млрд грн. Під гарантії (до 200 тис. грн) потрапили лише 38 % вкладів. 2,3 млрд грн повинен виплатити ще Фонд гарантування вкладів. Вже на цьому тижні свій обов'язок виплачувати гроші ФГВФО перекладе на Альфа-Банк (Україна), який 5 червня виграв конкурс з придбання частини активів Банку Форум.

«Альфа-Банк у процесі оцінки ситуації в проблемному банку і в разі прийняття рішення готовий взяти на себе зобов'язання перед вкладниками банку, частина з яких захищені гарантіями ФГВФО», - повідомила прес-служба Альфа-Банку (Україна). Фонд зацікавлений у тому, щоб якомога більше пасивів банку (депозитів) передати разом з активами Альфа-Банку.

Шанси для решти вкладників побачити свої гроші знижуються, адже банк продовжує відчувати проблеми з поверненням кредитів. На момент введення тимчасової адміністрації Форум Банк мав високий рівень проблемної заборгованості, а резервів на її покриття не вистачало. Саме це й стало причиною неплатоспроможності банку.

За словами глави НБУ Степана Кубіва, ще в квітні 2013 р. регулятор побачив помилку в звіті Банку Форум на 1,524 млрд грн щодо погіршення якості його кредитного портфеля. Близько 748 млн грн становить прострочена заборгованість перед Форум Банком компаній, які пов'язують зі «Смарт-Холдингом», уточнило джерело «Капіталу» у фінустанові.

Причина проблем банку - в кредитах, виданих ще у 2006-2008 рр., казав Новинський. «Банк практично кинули кредитори», - нарікав він у березні перед вкладниками. Тоді ж він запевняв, що його ошукали попередні власники банку - група Commerzbank. «Німецька сторона надала не зовсім правдиву інформацію, і відразу розібратися в ній ми не змогли. Щоб зрозуміти дійсний стан справ у банку, треба було опинитися всередині», - визнавав Новинський. Commerzbank заперечує свою провину, але не дає докладних коментарів, посилаючись на судовий процес зі «Смарт-Холдингом».

Ймовірно, під час купівлі банку в «Смарт-Холдингу» переоцінили свої сили повернути проблемні кредити. На момент угоди з Commerzbank керівництво «Смарт-Холдингу» було ознайомлене з найбільшими неплатниками, лідером серед яких були компанії народного депутата Ігоря Єремеєва. Тепер до них додалися і структури, пов'язані з самим Новинським.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189