Конфлікт між міністром аграрної політики та продовольства Ігорем Швайкою і фермерами загострюється, пише «Капітал».

«Нове керівництво Мінагрополітики з тріском провалило перші 100 днів, і шанс на отримання довгострокового мандата на управління ключовим профільним міністерством країни фактично втрачений», - вважає президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Алекс Ліссітса.

Він зазначає, що всі голови профільного міністерства недолюблювали аграрні асоціації, але сторони завжди знаходили компроміс. «Нинішнє керівництво міністерства вирішило йти своїм шляхом, поділивши аграрне співтовариство на своїх і чужих, пенсіонерів та піонерів, резидентів і нерезидентів, великих і маленьких», - нарікає експерт.

З ним погоджуються голова Української аграрної асоціації Володимир Макар і гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. За словами останнього, агроасоціаціям простіше знаходити порозуміння у відстоюванні інтересів галузі на рівні Кабінету Міністрів, Мінекономрозвитку та Міністерства юстиції, а також у депутатському корпусі, ніж з профільними міністерством.

Відносини між Мінагрополітики та аграріями зіпсувалися після того, як Ігор Швайка проігнорував Всеукраїнський аграрний форум.

Близько 500 фермерів - учасників заходу образилися і висловили недовіру Швайці. Сам міністр не реагує на звинувачення аграріїв. «Ніякого конфлікту у нас немає, міністерство завжди відкрите до діалогу і спільного розв’язання питань», - сказав він.

Невиправдані очікування

За час роботи нового глави міністерство не розробило жодної нової законодавчої ініціативи. Учасникам ринку вже утретє надсилають на узгодження старі редакції законопроектів, необхідних для виходу української тваринницької продукції на ринки ЄС, розповідає Лапа.

Галузь потребує дерегуляції та мінімізації корупційної складової, але цього не відбувається, нарікають аграрії. Наприклад, Держсільгоспінспекції, на думку Макара, після скасування сертифікації зерна займатися стало нічим, тому відомство потрібно ліквідувати. Але замість цього Ігор Швайка планує його реорганізувати в «аграрний ФБР». «Мало того, що практично всі «агрокаси общака» Віктора Федоровича залишилися на своїх місцях, так ще відкрито почали обговорювати введення нових інструментів здирництва типу аграрного ФБР», - каже Ліссітса. За інформацією Макара, на ключових позиціях залишилися старі корупціонери, що заважає працювати аграріям.

Скаржаться гравці ринку й на жорсткість системи оподаткування. З 1 січня 2015 р. фіксований сільгоспподаток, який платять аграрії-пільговики, піднімуть в 5,7 разу - в середньому до 33,6 грн за один гектар. Активно обговорюється питання повністю позбавити галузь усіх податкових пільг.

Міністр виконує обіцянки

У своєму першому інтерв'ю на посаді міністра Швайка назвав три основні завдання: реорганізацію, люстрацію та інвентаризацію. За його словами, із 397 осіб штату більше 50 уже звільнені.

Швайка констатував завершення перевірок у Державній продовольчо-зерновій корпорації, Аграрному фонді та «Укрспирті», які неодноразово спливали в корупційних скандалах. Але результатами інвентаризації міністр не поділився, пославшись на їх комерційний зміст.

За 100 днів міністр аграрної політики і продовольства Швайка зумів остаточно розчарувати аграріїв.

Здійснює міністр й обіцянки щодо реорганізації - незабаром, за його словами, в Україні почне працювати сільськогосподарська консультаційна служба, яка надаватиме технічну, юридичну, організаційну, зоотехнічну і ветеринарну підтримку, а також братиме участь в мікрокредитуванні. Скасовувати наявні нині відомства Швайка не планує. «За Держсільгоспінспекцією залишилися функції контролю за якістю продукції, станом с/г техніки, земель», - пояснює він. У питанні пільгового оподаткування Швайка готовий допомогти аграріям. «Ми однозначно підтримуємо збереження нинішньої системи оподаткування», - підтвердив він.

Грядуть зміни

Нарікання представників аграрних асоціацій пов'язані з тим, що після зміни уряду колишні домовленості з чиновниками втратили свою силу, вважає директор інформаційної компанії «ПроАгро» Микола Верницький. «Складається враження, що їх відірвали від годівниці. У кожного свій інтерес до Швайка. Але він, як міністр, не повинен виконувати вимоги аграріїв. Він зобов'язаний бути ефективним менеджером», - каже він.

Однопартієць міністра, депутат Юрій Сиротюк («Свобода») вважає, що наявність безлічі критичних статей про Швайка свідчить про те, що він робить усе правильно. «Значить, він наступає на мозолі аграрним лобістам. Відповідно, якщо почнуть зникати такі матеріали, тоді у нас виникне питання, що щось Швайка робить не так, через те, що перестали писати про його діяльність», - пояснив співрозмовник.

У кулуарах вже обговорюється питання зміни керівництва агровідомства. Про плани щодо реорганізації заявив новообраний президент Петро Порошенко. «Якщо ми приберемо Мінагрополітики, яке грабувало село, забираючи левову частку коштів на підтримку держбюджету, і віддамо це селянину, якщо він в свою чергу матиме справедливу ціну за продукцію і свою працю, впевнений, що ми зможемо сьогодні і захистити, і розвинути українське село», - заявив він у ході передвиборних дебатів.

За інформацією «Капіталу», зараз на місце Швайки розглядають кілька претендентів, серед яких 35-річний Тарас Кутовий (УДАР), 40-річний Юрій Благодир (член депутатської групи «Суверенна європейська Україна»), 34-річний Сергій Лабазюк і 59-річний президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281