Неділя, 25 травня, стала в багатьох сенсах спекотною для України. Тридцятиградусна спека накрила країну в один із найгарячіших моментів виборчої кампанії.

А ще цей день став днем контрастів. Ось, у Львові тільки за годину проголосувало 10% виборців, у Києві вишикувалися черги за бюлетенями. У Луганській області вранці відкрилися тільки два із 12 округів, у Донецькій – 7 із 22, а ЦВК заявила, що явка в цих регіонах була найнижчою в країні. У столиці люди ходили голосувати цілими сім'ями, одягнувшись у вишиванки, а виконавши громадянський обов'язок, збиралися на природу. У Миколаєві «замінували» школу, в якій розташувалася виборча дільниця, в Новоайдарі на Луганщині сталася перестрілка зі смертельним результатом. І таких прикладів можна навести ще дуже й дуже багато.

Що ж, нинішні президентські вибори уже давно охрестили найбільш нестандартними і непередбачуваними в історії незалежної України. І протиборство думок, симпатій та емоцій лише ще раз ілюструє це твердження.

Що стосується результатів голосування, цифр, відсотків тощо, то останнє слово, як не крути, залишиться за Центрвиборчкомом. Але, як і з яким настроєм висловлювали свою позицію українці? Що вони думають про час, легітимність та організацію голосування? На що вони сподіваються і, головне, чого очікують після оголошення п'ятого глави держави? Про це жителів країни розпитали кореспонденти Forum'у.

У центрі уваги: столиця і схід 

Мало не з моменту відкриття виборчих дільниць у Києві, на підходах до столиків з бюлетенями утворилися черги. І так тривало до самого вечора, навіть незважаючи на грозу, що накрила місто. У той же час місто спорожніло - навіть у центрі не було звичайного натовпу, що гуляє. На виході з виборчих дільниць люди говорили, загалом, про одне: вибори вони вважають легітимними і хочуть, щоб після них стало краще, у всіх значеннях цього слова, а головне, щоб настав мир. «Я пішов голосувати, тому що чекаю змін на краще. Чекаю якоїсь соціальної захищеності. Ще хотілося б якоїсь реформи для підприємців, щоб були більш сприятливі умови для бізнесу», - вважає 32-річний підприємець Олег.

«Я проголосувала і чекаю змін на краще. Для мене ці зміни означають, що до влади прийдуть люди, для яких влада і гроші не були б самоціллю. Хочу, щоб ці люди дбали про добробут держави і кожної окремої людини», - солідарна з ним 50-річна Антоніна.

«Я пішла голосувати, тому що хочу якоїсь стабільності. Скільки ж можна, щоб Україна всю цю незрозумілу ситуацію терпіла? Нехай уже нарешті президент у нас буде і якось щось вирішиться! Ця війна уже набридла. Спокою хочеться, миру, якоїсь стабільності», - ділиться своїм баченням ситуації 26-річна Анна.

Більш емоційно свою позицію висловлюють пенсіонери, яких, до речі, досить багато. «На що я сподіваюся? Щоб скінчився цей гармидер, який сьогодні є. Іншого не дано. Самі вибори створять легітимність нашого керівництва. Після виборів у нашій країні стане краще», - пояснює 75-річний Олександр Степанович.

Абсолютно протилежна ситуація на Донбасі, де дільниці якщо й відкрилися, то особливої популярності не мали. Явка по Донецькій і Луганській областях була досить низькою - 10-17%. Місцеві жителі пояснюють, що проігнорували вибори, і з міркувань безпеки, і тому що не вважають їх законними.

«Я не ходила на вибори. На мій погляд, проводити їх в умовах військових дій, що відбуваються на Донбасі, - неправильно. У мене викликає сумнів їх легітимність. Ми бачили, що багато дільниць так і не були відкриті у нас в області. До того ж багато людей, які хотіли б взяти участь у виборах, не пішли голосувати через боязнь за своє життя. Адже вже не знаєш чого чекати. Тому, на мій погляд, Донецька область виявилася відрізаною від участі у виборах. А інтереси і погляди населення знову не будуть враховані», - вважає 44-річна мешканка Донецька Оксана.

«Ні я, ні моя сім'я на вибори не ходили. Втім, як і більшість наших знайомих. До того ж, нам навіть запрошення не надходили. Вибір був зроблений ще 11 травня. Тоді саме й було видно активність виборців. Вважаю, що ці вибори нелегітимні. Тому що влада була незаконно захоплена. І ці, так звані керівники, зараз диктують свої порядки, однак у нас їх ніхто не визнає. Ми за ДНР, за децентралізацію влади, за те, щоб нам ніхто не нав'язував свої правила і питання могли вирішуватися всередині області. Тим більше, з урахуванням того, як загострюється ситуація на Донбасі нинішньою владою, коли вводяться війська і провокується військовий конфлікт», - обурюється 59-річний Михайло з Єнакієвого.

«У нас відкрилася виборча дільниця і вибори пройшли. Але ні я з чоловіком, ні наші діти голосувати не ходили. Вважаємо їх нелегітимними, тому що немає кандидата, який би представляв інтереси Донбасу. Жоден із наявних кандидатів, на мій погляд, не в змозі забезпечити мир у країні. А взагалі свій вибір ми зробили ще 11 травня. Можу сказати, що в принципі активності людей не було. Якщо на референдум йшли натовпи, то сьогодні цього не було», - розповідає 52-річна Людмила з Луганської області.

Ще один момент - складнощі організації виборчого процесу в районі проведення АТО, що також стало приводом для неявки, особливо серед пенсіонерів.

«У мене досить тривожний настрій. Ми люди літні, і вже втомилися від того, що відбувається у нас на Донбасі. В нашому районі поки що спокійно, хоча і солдатів уже бачили, і вертольоти вранці літають. Нормальний процес голосування так і не був організований. Ми завжди беремо участь у виборах. Вважаємо, що кожен має скористатися своїм правом голосу. Але цього року нас такої можливості позбавили. Ми з чоловіком так і не отримали запрошення на вибори. Нам уже важко добиратися до самої виборчої дільниці, тому останнім часом голосували вдома. Цього разу ніхто навіть не формував ці списки. Прикро. Хоч, на мій погляд, ці вибори і не зовсім легітимні. Оскільки тимчасова влада, що є сьогодні, мені здається незаконною, відповідно і рішення її такі ж. Але потрібно, щоб обрали президентом якусь розумну людину. Може, нарешті налагодиться, припиняться ці військові дії», - розповіла 73-річна пенсіонерка Тамара Іванівна з Донецької області.

Зона спокою: плюралізм думок в інших регіонах 

Менш напружено голосування проходило в інших областях. Звичайно, серед усіх виборців побутують різні думки і показники явки також різні, але порівняно з «гарячими» регіонами ситуація відчутно спокійніша. Наприклад, у Миколаєві, навіть враховуючи інцидент з неправдивим повідомленням про замінування однієї з виборчих дільниць, особливих труднощів не виникло. «Прийшов на вибори - вершити долю країни. Адже хочу, щоб нарешті настало «покращення». Вважаю вибори легітимними. Сподіваюся, що після обрання президента в країні настане мир, покращиться матеріальний достаток людей. Хочу, щоб особлива увага приділялася підвищенню обороноздатності країни», - розповідає 37-річний миколаївець Олександр.

В Одесі, всупереч побоюванням, ця неділя також пройшла порівняно мирно. «Ми сьогодні ходили голосувати з одногрупниками. Людей на дільниці багато було, навіть у черзі довелося постояти. Не знаю, що буде потім - я просто проголосував. А взагалі в нашому інституті студенти, якось про політику не говорять», - вважає 18-річний студент місцевого вишу Михайло.

Якоїсь каверзи чекали і в Запоріжжі. Втім, у цьому регіоні голосування також обійшлося без ексцесів.

«Йшла на вибори з гарним настроєм, бо знала за кого голосувати. Вибирала собі захист. Хочу, щоб пенсіонерів не кривдили і не забували про нас, щоб додали пенсію, щоб хотілося жити. Зараз уся пенсія йде на квартиру та аптеку. А хочеться, і купувати чогось смачненького, і онуків радувати, балувати їх. Вибори потрібно було проводити, адже без президента не можна. Зараз і так які неподобства в країні творяться, а буде президент і все налагодиться. Після того як проголосували, ми з сусідами навіть відсвяткували це, виголосили тост за новообраного президента. Адже вибори - це свято», - поділилася 71-річна пенсіонерка Любов із Запоріжжя.

А ось її землячка вибирати чергового президента не наважилася. «Я не пішла на вибори, тому що побоювалася провокацій на виборчій дільниці. Тим більше, я не бачу за кого голосувати. Як кажуть, на манежі все ті ж. І нічого у нас в країні не зміниться. Бо до влади прийдуть люди, які вже керували країною і могли себе показати. Тому все це фарс. Зміна прізвищ не варта часу. Краще б сили спрямували на врегулювання ситуації на сході. Думаю, більше б користі було», - думає 42-річна Катерина з Мелітополя.

Солідарні з деякими запорожцями і жителі Дніпропетровщини. «Я не знаю щодо легітимності, але хочу вірити, що вибори швидше легітимні. Кожен громадянин, незалежно від його політичних поглядів, має проголосувати і виконати свій обов'язок перед країною. Ми повинні розуміти, що незалежно від того, хто стане президентом, йому буде важко. Люди повинні дати йому час, щоб він реалізував свою програму. Мені здається, що новообраний президент враховуватиме події, що відбулися в країні, і це стимулюватиме його робити свою роботу», - розповіла 24-річна Каріна з Марганця Дніпропетровської області.

Центр України залишився в принципі нейтральним. «Ми голосувати ходили всією сім'єю. Дітей навіть у вишиванки одягли. Якщо б вважав, що нинішні вибори не є легітимними, не прийшов. Зрештою, вибори - це зміни. Не знаю, правда, чи зміниться щось у нас в країні, але спробувати треба. Ніколи не варто здаватися», - повідомив 30-річний Юрій з Хмельницького.

На заході країни, де явка, за даними ЦВК, була найвищою, виборці також налаштовані по-різному. «Я прийшов на вибори з двояким настроєм. Я, звичайно, радий, що в країні відбулися зміни. Але, з іншого боку, побоююся, що життя кращим не стане. Якщо дійсно, у нас нічого не зміниться, то це я востаннє виконую свої громадянські обов'язки», - вважає 25-річний Іван зі Снятина Івано-Франківської області.

«Не знаю чому, але сьогодні якийсь особливий настрій. Ніби надія в повітрі витає. Дуже чекаю, що з новим президентом у нас буде нова країна, де всі люди житимуть в мирі і достатку. Щоправда, не все залежить від президента. Потрібно, щоб люди самі змінилися, не порушували закон, Конституцію», - розмірковує 25-річна Олена зі Львова.

Так, суперечностей навіть за такої скромної вибірки респондентів вистачає. Але цікаво інше. Виявилося, що люди з протилежними політичними поглядами, хочуть, по суті, дуже схожих речей: достатку, захисту, спокою, миру, а не просто нового президента. Нехай вони і кажуть це різними словами, з різних міст та з різними емоціями. Так і напрошується питання: а чи зрозуміють це ті, хто дійде до логічного завершення виборчих перегонів?

Валентина Дудко, Тетяна Мацур, Дарина Шварцман

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249