Словенія першою з претендентів увійде в зони євро, випередивши Литву і Естонію. З такою заявою виступив у четвер президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозо, повідомляє агентство France Presse.

На думку Баррозо, Словенія може сподіватися на введення євро в країні уже до 1 січня 2007 року, повідомляє “Lenta.ru”.

Голова Єврокомісії перебуває з дводенним візитом в Любляні, столиці Словенії. Під час візиту Мануель Баррозо неодноразово відзначав економічні успіхи Словенії і своєчасне виконання умов, необхідних для вступу в зону євро.

На початку 2007 року Словенія також планує увійти в Шенгенську зону. Баррозо наголосив, що Євросоюз зацікавлений в стабільності на Балканському півострові. За словами президента Єврокомісії, у Словенії в цьому відношенні особлива роль, оскільки введення євро сприятиме стабілізації на Балканах.

У Євросоюз Словенія вступила у 2004 році разом з іще 9 країнами. Також у 2004 році Словенія увійшла до блоку НАТО. За даними The World Factbook, за останній рік зростання ВВП країни становило 3,8 відсотка, інфляція не перевищила 2,4 відсотка. Зовнішній борг Словенії дорівнює 29,9 відсотка ВВП.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340